kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

Alakulóban a mezőségi fejlesztési terv

     Az I. és a II. Mezőségi Civil Műhelyt Szamosújváron tartották 2009-ben, illetve 2011-ben, a magyarországi Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálata (CESCI), a szamosújvári Téka Alapítvány, illetve a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány szervezésében. Ezen két konferencián megfogalmazott kérdésekre volt hivatott választ adni, valamint megkezdeni a mezőségi helyi fejlesztési terv előkészítési munkálatait a III. Civil Műhely, amely az elmúlt hétvégén zajlott, ezúttal Válaszúton, a Kallós-alapítvány székhelyén. A konferencia munkálatait pénteken Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára nyitotta meg, a helyi értékekre alapozott fejlesztés témakörében.

     Ocskay Gyula bevezetője után az anyaországi Oszkói Hegypásztor Kör elnöke, Kovács István tartott előadást, amelyben elmesélte, hogyan restaurálták a régi présházakat, és miként jött létre a Pannon Termékklaszter, amely segít a gazdáknak a helyi termékek értékesítésében. Ezt követően az Ormánság Alapítvány kuratóriumának elnöke, Lantos Tamás számolt be a drávafoki (Baranya megye) szervezet munkálatairól, kiemelve a közösségépítés és a helyi fejlesztés fontosságát. A konferencia első napja Sztojka Zoltánnak, a Szatmár – Szabolcs – Bereg megyei Rozsály község polgármesterének előadásával ért véget, az elöljáró az önellátó faluról értekezett.

Szombat délelőtt is három előadást hallgathattak meg a résztvevők, turizmusfejlesztés a Mezőségen tematikában. Az első előadó Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség elnöke és egykori olimpiai kerettag volt, aki a lovas turizmus magyarországi történetét ismertette. Elmondta: a magyarországi lovas túrákon magyar lovakat lovagolnak, magyar ételeket kínálnak a nagyrészt külföldi vendégeknek, és nem utolsósorban magyar turisztikai célpontokat látogatnak meg. Ezt követően Tőzsér Anett, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola adjunktusa ismertette a turisztikai desztináció alapelveit és kifejtette, hogyan működik ez Magyarországon: az egyes települések, tájegységek turizmusa piaci értelemben akkor működik sikeresen, ha a térségben található vonzerőket sikerül termékké alakítani. A civil műhely utolsó előadója dr. Pető Péter mosonmagyaróvári ügyvéd, önkormányzati képviselő a Szigetköz Turizmusért Egyesület tevékenységét mutatta be.

   A konferencia második részében a résztvevők megkezdték a mezőségi fejlesztési program előkészítését. Elhangzott: a Mezőségen nem alkalmazható semmilyen magyarországi modell, hanem meg kell találni a saját utat a fejlesztés felé, és ennek egyik első állomásának épp a szórványkollégiumok kialakítása tekinthető. Felhívták a figyelmet a román önkormányzatokkal való együttműködés fontosságára is, valamint a helyi értékek felkutatásának és megőrzésének jelentőségére.

Cikk: RITI JÓZSEF ATTILA   www.szabadsag.ro 

FOTORIPORT LINK

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 56 vendég böngészi