kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

Schmitt Pál: Jövőre elhozom a hat unokámat

 

 ROHONYI D. IVÁN felvétele

        Két Kolozs megyei települést is felkeresett tegnap, kolozsvári nem hivatalos látogatásának második napján Schmitt Pál. A magyar köztársasági elnök és kísérete Magyarpalatkára, valamint Válaszútra látogatott, majd a délutáni órákban a Sapientia Erdélyi magyar Tudományegyetem vezetőségével folytatott zártkörű megbeszélést. Ezt követően megtekintette a Házsongárdi temetőt, majd állampolgársági eskütételen vett részt a kolozsvári főkonzulátuson. Schmitt Pál az augusztus 20-i állami kitüntetések átadásával zárta kolozsvári látogatását: a magyar államfő az esti órákban visszautazott Budapestre. Az elnök hétfőn reggel tárgyalt az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselőivel is, akiket egységre szólított fel. (Képünkön Schmitt Pál és Kallós Zoltán a válaszúti néprajzi múzeumban.)

http://www.kallos.org.ro/kallos-alapitvany/plugins/editors/jce/tiny_mce/plugins/article/img/readmore.gif); "> 

       Az erdélyi magyar politikai szervezetek vezető képviselőivel folytatott mintegy másfél órás zártkörű megbeszélést hétfőn reggel Schmitt Pál. A találkozón az RMDSZ részéről Borbély László ügyvezető elnök és Kovács Péter főtitkár vett részt, a Magyar Polgári Pártot (MPP) Szász Jenő elnök és Simon Csaba alelnök, a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) pedig Izsák Balázs elnök és Bíró Zsolt alelnök, míg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT) Toró T. Tibor ügyvezető elnök képviselte.

       Az MTI tájékoztatása szerint Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyar politikai szervezetekre három komoly feladat vár a jövő év végéig: a népszámláláson, valamint a helyhatósági és a parlamenti választásokon is egységet kell mutatniuk. A négy szervezetnek el kell érnie, hogy mindenki bátran, határozottan vállalja fel magyarságát az október-novemberi népszámláláson, a választások előtt pedig a legmegfelelőbb közös jelöltek felkutatására kell törekedniük a lehető legjobb eredmény érdekében – fejtette ki.

       A köztársasági elnök kiemelte továbbá: ahogy most, úgy a jövőben, a Sándor-palotában is csak együtt ül le a négy erdélyi szervezet vezetőivel, mivel – mint fogalmazott – „ahogy Magyarországon hangsúlyozzuk a nemzet egységét, mert abban van az erő, ugyanúgy elvárhatjuk ezt a határon túli magyar szervezetektől is".

       A VII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus megnyitása után a magyar államfő és kísérete Magyarpalatkára látogatott, ahol megtekintette a visszaszolgáltatott református iskola épületét, amely jelenleg meglehetősen romos állapotban található. A helyi református lelkész, Szabó István János tájékoztatta a magyar államfőt arról, hogy az épületet fel szeretnék újítani, és ide egy mezőségi kulturális központot kívánnak létrehozni. A magyar államfő megtekintette az Árpád-kori református templomot, ahol rövid fohász után Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament (EP) alelnökével együtt szóltak a hívekhez.

       Válaszúton a magyar államfőt Kallós Zoltán néprajzkutató vezette végig az általa létrehozott néprajzi és népművészeti múzeumban, ahol mintegy 70 év gyűjtésének kiállított anyaga kápráztatta el a látogatókat. Ugyanakkor Schmitt Pálnak bemutatták a szórványkollégiumot is, amely az évek során folyamatosan bővült, és – Kallós Zoltán tájékoztatása szerint – ahol jelenleg több mint kilencven gyerek tanul huszonnyolc faluból.

Schmitt Pál koszorút helyezett el Dsida Jenő sírboltjánál ROHONYI D. IVÁN

       „Nem adják nekünk hiába azt a támogatást, amit kiutalnak. Nem sok, de hát sok kicsi sokra megy. Vannak jó emberek, barátok, akik támogatják ezt a tevékenységet. Amíg lehet, visszük előre" – jelentette ki az újságíróknak Kallós Zoltán. Schmitt Pál rövid sajtónyilatkozatában felejthetetlennek nevezte kolozsvári látogatását. „Láthatják az elégedettséget és az örömöt az arcomon. Én a magyar embereket képviselem, de azt szeretném, ha ők képviselnének engem, és annyian eljönnének ide, amennyien csak lehet. Amit a magyar örökség megbecsüléseként átnyújthatott Kallós Zoli bácsinak, azt mind megtette, de ez még mind kevés. Talán az lenne a legnagyobb ajándék, ha jönnének, és jönnének ide a fiatalok, hogy szívják magukba azt a fantasztikus tudást, kultúrát és gyűjteményanyagot, amelyet egy életen keresztül összehozott" – mondta Schmitt Pál, aki egyben közölte: alig várja, hogy jövőre hat unokáját is elhozza ide. „Itt majd feltöltődnek rendesen a magyar nyelvvel, tánccal, kultúrával és művészettel" – szögezte le a magyar államfő.

       A magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban Schmitt Pál kifejtette: 15 milliós nemzetben gondolkodik. „Azáltal, hogy kérjük a magyar állampolgárságot a számunk nem nő, de a kötődésünk, a köztünk lévő szereteterő és a jogi kohézió csak jobban erősödik" – szögezte le az államfő.

       Balázs Bécsi Attila megyei tanácsos, és a Téka Alapítvány elnöke az épülő szamosújvári szórványkollégium helyzetéről tájékoztatta Schmitt Pált. 

       Ezt követően a magyar államfő a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Sapientia EMTE) vezetőségével találkozott. Schmitt Pált a Bocskai-ház előtt Dávid László, a felsőoktatási intézmény rektora, Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke, illetve Szilágyi Pál, a döntéshozó testület alelnöke, volt rektor fogadta, majd zártkörű tanácskozás kezdődött az Óváry-teremben.

       Dávid László rektor ezt megelőzően lapunknak elmondta: a megbeszélésen szót ejtenek az egyetem immár egy éve húzódó akkreditációs folyamatáról, amelyet politikai döntésnek (a végleges akkreditációt szentesítő törvény elfogadásának) kell lezárnia, illetve a további fejlesztési beruházások kérdéséről. Mint elmondta, a 2012–2016 időszakra vonatkozóan készített fejlesztési stratégiát is körvonalazzák az államfőnek.

      Az egyetem tájékoztatása szerint az államelnök ígéretet tett arra, hogy az akkreditáció kérdését ezentúl is prioritásként kezeli a felelős fórumokon, és elmondta, hogy a romániai magyar politikai szervezetek képviselőivel folytatott találkozásán az RMDSZ vezetőitől pozitív visszajelzés érkezett az intézményi akkreditáció helyzetéről, így az erre vonatkozó végső döntést októberre várhatja az intézmény.

      Schmitt Pál látogatásának következő állomása a Házsongárdi temető volt, ahol megtekintette a Bánffy-kripta néven ismert iktári Bethlen sírboltot, a Mikó-Rhédey kriptát, Bethlen Gergely tábornok sírját, Brassai Sámuel síremlékét, valamint Bardócz Sándor, az aradi vértanúk egyik gyóntatójának sírhelyét – számolt be az államfőt kalauzoló Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója, aki a szervezet tevékenységéről is tájékoztatta a magyar köztársasági elnököt. Az államfő a tiszteletadás koszorúját helyeztette el Dsida Jenő sírboltjánál is, amelyet szintén megtekintett, s ahol Gaal György, a Házsongárd Alapítvány elnöke röviden méltatta a költő életművét és munkásságát. Az államfő megjegyezte: Dsida Jenő műveit újra felfedezzük, hiszen az utóbbi idő talán legtöbbet idézett költője. – Gergelyné Tőkés Erzsébet megmutatott nekem egy-két érdekes sírt és felhívta a figyelmemet arra, hogy a magam eszközeivel járuljak hozzá a sírrongálások megállításához – tájékoztatott Schmitt Pál a temetőben tett sétája végén.

Forrás: www.szabadsag.ro

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 64 vendég böngészi