kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A 2016-2017-es tanév eddigi tevékenységeink összefoglalása

Kiemelkedő tevékenységek

Az idei tanévben 127 gyerekről gondoskodik a Kallós Zoltán Alapítvány, akik 38 településről származnak.

Szeptember 12-én a felújított Válaszúti Szakiskola épületének hivatalos átadásával kezdődött a 2016 – 2017-es tanév, ahol intézményünk két mezőségi népviseletbe öltözött diákja is szerpet kapott a szalag átvágásakor.

Október 5-én a Tanárok Világnapja alkalmával az előkészítő – IV. osztályosok, a Kallós Zoltán Múzeumban, Madárlesen voltak a helybéli múzeológusok és tanítók szervezésében, majd a II. – III.-ok Major Melinda tanítónő irányításával sávozott őszi faleveleket rajzoltak.

Október 11-én az Őszirózsa nevű országos népdalverseny helyi szakaszára került sor, ahol az előkészítő – II. és III. – IV.-ok közül választotta ki a zsűri azokat, akik október 13-án az Őszirózsa Kolozs megyei elődöntőjén képviselte intézményünket. Az idei elődöntő helyszíne a Válaszúti Szakiskola volt, ahol szebbnél szebb viseletbe öltözött gyerekek, a megye minden sarkából: Kolozsvárról, Tordáról, Aranyosegerbegyről, Bánffyhunyadról, Désről, Körösfőről, Kiskapusról és Válaszútról érkeztek.

A kis dalos pacsirták két csoportban mutatkoztak be a zsűrinek. Az elemiseket Bak Márta tanítónő, Katona Annamária óvónő és Szép Noémi pontozta, míg a nagyobbakat, az V-VIII. osztályt Sántha Emőke, Szép Bálint és Bíró Júlia. Mind a 42 gyerek nagyon szépen énekelt, a hozott 5 illetve 10 népdal közül egyet ők választottak, egyet pedig a zsűri.

Október 13-án Rendhagyó történelemórán vettek részt a IX – XI-es szakiskolás diákjaink a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceumban, ahol báró Bánffy Farkassal Balázs-Bécsi Attila beszélgetett. A válaszúti diákjaink bátran kérdeztek, az interaktív és jól sikerült beszélgetést követően.

      Október 14 – 16-a a Székelyudvarhelyi dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola V. B osztályának csapatépítő tevékenységei zajlottaka Kallós Zoltán Alapítványnál. Szolgáltatott programok: néptánc és népi gyermekjátékok és népdaloktatás Varga Orsolya irányításával, kolozsvári városnézés Szabó Gáborral, képzőművészeti tevékenységek Major Melindával, és természetesen a múzeumpedagógiai foglalkozás sem maradt el.

Október 21- 23.-a között 4 IV. osztályos diákunk a Rákóczi Szövetség szervezésében 1956-os forradalom és szabadságharc nevű rendezvényén vett részt, Varga Orsolya tanítónő irányításával. Óriási élményben részesülhettek a diákok, mivel Eger városát -, a recski Nemzeti Emlékparkot- és a Parlamentet is meglátogathatták, ugyanakkor táncházban és esti fáklyás felvonuláson is részt vettek.

A Kolozs megyei magyar iskolák hagyományos történelmi vetélkedője az idén a magyarországi forradalom kitörésének 60. évfordulója alkalmából tisztelgett az esemény előtt. A 2016. október 24-én sorra kerülő vetélkedőnek a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum adott helyet. A vetélkedőre 10 iskolából érkeztek a 4 fős csapatok. A Válaszúti Szakiskola 9.-es diákjai közül is részt vettünk egy csapattal, melyet Bíró Attila, Miske István, Nagy Zoltán és Szatmári Péter alkottak.

A verseny nagyon jó hangulatban telt, a versenyzők alapos történelmi ismeretekről és kreativitásukról tettek tanúságot, méltóképpen tisztelegve a magyar forradalom emléke előtt. A csapatunk a 9. helyezést érte el a versenyen és nagyon jó tapasztalatokkal gazdagodva, lelkesen, vidáman indulhattunk haza. A verseny végén mind a négy csapattag egy-egy történelmi atlaszt és oklevelet vehetett át.

Október 26-án Rendhagyó történelemóra Bonchidán nevű rendezvényen a III - IV. osztályosok vettek részt. A diákoknak a régi kastélyról, kastélybelsőről, illetve Bánffy portrékat vetítettek ki. Ezt követően reneszánsz táncoktatásra és sétára került sor. Végezetül a szervezők egy rövid tesztet kértek a gyerekektől, majd a nap legérdekesebb pontját rajzoltatták le velük.

Október 27-én a IX – XI osztályosok körében Eszenyei Gábor és Simoncsics Sára vezetésével 1956-os megemlékezesre került sor. A történelmi események felidézését táncos- és gyertyagyújtásos megemlékezés követett, amelyről rövid videófelvételt is készítettek.

Október 28-án a szamosújvári Téka Alapítvány által szervezett Pörgettyű Anyanyalvi Vetélkedőn az előkészítő – IV. osztályok egy – egy képviselője alkotta Ugró – bugró labdák csapata képviselte intézményünket. Az idei interaktív vetélkedő témája a játék volt. Csapatunk nagyon ügyes mesét alkotott megadott szavakkal Elveszett játékok címmel.

Az októberi hónap tevékenységeit a Csabán tartott Kolbászfesztivál zárta, mely 28 -30.-a között zajlott. A fesztiválon az intézményközti kapcsolattartás alkalmazottak és pedagógusok feladata volt.

November 8–án Varga Orsolya tanítónő irányításával a 2. és 4. osztályos gyerekek töklámpást készítettek, amelyek esténként világukkal óvtak minket.

           Gyönös Gizella éjszakai pedagógussal a bentlakók Márton-napi szokásokat sajátítottak- és elevenítettek fel el november első hetében, majd ennek kapcsán libát, ludat készítettek.

           November 21-én Major Melinda szervezésében és irányításával a 3. és 4. osztályosok elészítették a jövő évi naptár képeit, majd november 28-án az alapítványunk Karácsonyi üdvözleteit alkották meg. Mindezt a kisebb osytályosok lufis, maszatolt tevékenysége előzte meg, amiket a nagyobbak a mind a naptárhoz, mind a képeslapok elkészítésében felhasználtak. Összeségében és a végeredményt tekintve bátran ki lehet jelenti, hogy mindenki hozzájárult az elkészítésükhöz.

November 24-én a 3. és 4. osztályosok 9 darab adventi koszrút készítettek az osztály- meg a tnulótermekbe. Varga Orolya és Hajdú Enikő irányította tevékenység megfelelő alkalmat teremtett az ünnepkör jelentésének, jelentőségének és létjogosultságának-, a várakozás varázsának megbeszélésére, ugyanakkor kíváló lehetőséget nyújtott az ízléses alkotás, diszítés és a giccs közötti különbség rávilágítására. Ezzel párhuzamosan a kisebb diákok papírból készítettek adventi koszorút a délutáni pedagógusokkal. Fontosnak tartjuk, hogy minden gyerek ugyanabban az élményben részesülhessen kivétel nélkül, természetesen szem előtt tartjuk életkori sajátosságaikat és képességeiket.

December 5-én Szent Miklós minden Válaszúti Szakiskolában tanuló magyar gyereknek hozott 1-2 jó szót, tanácsot és bő ajándékot. A Mikulás távozását fergeteges buli, szórakozás követte.

December 6-án Major Melinda 3. osztályos tanítónő osztálykirándulást szervezett Kolozsvárra. Különleges élményt jelentett a gyerekeknek a vonatozás, meg Kolozsvár kivilágított főtere.

December 8-án a 4. és a 3. osztályos gyerekek a Szamosújvári Téka Alapítvány által szervezett XVI. Betlehemes Fesztiválon a szováti betlehemest mutatták be. Erre az alakalomra Varga Orsolya készítette fel őket.

December 13-án a 2. és a 4. osztályosok Varga Orsolya és Szabó-Elek Tímea pedagógusokkal vonatoztak Kolozsvárra, ahol a hagyományos Karácsonyi vásárt és a kivilágított főteret látogatták meg.

December 22-én az intézményünk diákjai Karácsonyi műsorral és vásárral kedveskednek a szülőknek. A vásári portékák a kisdiákok által készített dolgok, amelyek folyamatosan az adventi időszakban rendre készültek mind a tanítók, mind a délutáni pedagógusok irányításával. (pl. facsipeszből karácsonyfa és hóember, muffinpapírból és kukoricacsuhéból angyalka, befőttesüvegből lampion, stb).

 

Rendszeres, heti tevékenységek:

 

IX – XI. osztály

 

Hétfő:            Szövés – fonás Antal Imola irányításával

Kedd:           Angol óra Gödri Csilla irányításával

                      Vallás óra Márton János lelkipásztorral

                      Focizás Eszenyei Gábor felügyeletével

Szerda:         Lelki gyakorlat Kovács Árpád plébánossal

                      Manda filmklub Eszenyei Gábor irányításával

                      Népdaltanulás Füleki Renáta irányításával

Csütörtök:     Történelmi kör Eszenyei Gábor irányításával

                      Társasjáték-est és táncház Simoncsics Sárával

 

Előkészítő – IV. osztály

           Nagyon fontos számunkra, hogy a gyerekeknek maximális segítséget nyújtsunk az iskolai feladatok elkészítésében, de emellett ugyanakkora hangsúlyt fektetünk a hiánypótlásra, felzárkoztatásra, illetve a szabadidő hasznos eltöltésére.

           Évszaknak, illetve jeles napoknak megfelelő kézműves tevékenységeket és dekorációkat készítenek a diákjaink (pl. őszi sarok berendezése-, ill. őszi levelek színes papírból Szabó-Elek Tímea és Zsoldos Tímea irányításával, qullingezés Gyönös Gizivel)

Minden tevékenységünket rugalmasan alakítjuk a gyerekek életkori sajátosságaihoz, illetve a napi teherbíróképességéhez. Ennek függvényében a következő éllandó tevékenységek zajlanak:

  • Népi gyerekjáték oktatás, illetve tánctanítás Varga Orsolya és Füleki Renáta irányításával
  • Népdaloktatás Füleki Renátával
  • Rajztechnikák elsjátítása, ill. rajzolás Major Melinda tanítónővel
  • Angol nyelvtanulás Hajdu Enikő irányításával
  • Megzenésített gyerekversek hallgatása, tanulás Hajdu Enikő irányításával
  • Társasjátékok Hajdu Enikővel
  • Természetbúvárkodás Szabó Gáborral
  • ĺjászat Szilaj István vezetésével
  • Esti filmnézés és pattogatott kukorica csemegézése, Gyönös Gizivel
  • Szabadidős mesefilmnézés a délutáni pedagógusokkal 
 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 97 vendég böngészi