kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

Bürökduda

Az „Iskola másként” második napján gyermekeink bürökdudát készítettek és buborékot „fújtak”. Az udvaron csak úgy szállingóztak a gondosan megformált buborékok, miközben dudaszóra trappoltak a pöttöm lábacskák. 

DSC04942

Bővebben...

 

Visszatekintésképp

Az alapítványról a Kossuth Rádióban. Diákok készítettek interjút Zoli bácsival és bentlakó diákokkal.

Meghallgatni lehet ITT

 

A 2016-2017-es tanév eddigi tevékenységeink összefoglalása

Kiemelkedő tevékenységek

Az idei tanévben 127 gyerekről gondoskodik a Kallós Zoltán Alapítvány, akik 38 településről származnak.

Szeptember 12-én a felújított Válaszúti Szakiskola épületének hivatalos átadásával kezdődött a 2016 – 2017-es tanév, ahol intézményünk két mezőségi népviseletbe öltözött diákja is szerpet kapott a szalag átvágásakor.

Október 5-én a Tanárok Világnapja alkalmával az előkészítő – IV. osztályosok, a Kallós Zoltán Múzeumban, Madárlesen voltak a helybéli múzeológusok és tanítók szervezésében, majd a II. – III.-ok Major Melinda tanítónő irányításával sávozott őszi faleveleket rajzoltak.

Október 11-én az Őszirózsa nevű országos népdalverseny helyi szakaszára került sor, ahol az előkészítő – II. és III. – IV.-ok közül választotta ki a zsűri azokat, akik október 13-án az Őszirózsa Kolozs megyei elődöntőjén képviselte intézményünket. Az idei elődöntő helyszíne a Válaszúti Szakiskola volt, ahol szebbnél szebb viseletbe öltözött gyerekek, a megye minden sarkából: Kolozsvárról, Tordáról, Aranyosegerbegyről, Bánffyhunyadról, Désről, Körösfőről, Kiskapusról és Válaszútról érkeztek.

A kis dalos pacsirták két csoportban mutatkoztak be a zsűrinek. Az elemiseket Bak Márta tanítónő, Katona Annamária óvónő és Szép Noémi pontozta, míg a nagyobbakat, az V-VIII. osztályt Sántha Emőke, Szép Bálint és Bíró Júlia. Mind a 42 gyerek nagyon szépen énekelt, a hozott 5 illetve 10 népdal közül egyet ők választottak, egyet pedig a zsűri.

Október 13-án Rendhagyó történelemórán vettek részt a IX – XI-es szakiskolás diákjaink a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceumban, ahol báró Bánffy Farkassal Balázs-Bécsi Attila beszélgetett. A válaszúti diákjaink bátran kérdeztek, az interaktív és jól sikerült beszélgetést követően.

Bővebben...

 

sarki plakat hu

sarki plakat ro

 

Kolozs megyei népdalvetélkedő Válaszúton

  2014 október 4-én Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítvány Szórványkollégiumában Intézményünk megszervete a kolozs-megyei I-VIII osztályos diákok népdalvetélkedőjét. 

Szombaton reggel valóságos gyermek - felnőtthad özönlötte el az alapítvány udvarát. Nagy lett egyszerre a nyüzsgés. Volt aki öltözködött, más a gyümölcsösben sétált, énekelt, kávézgatott, ismerkedett, beszélgetett. Versenyzők érkeztek Kolozsvárról, Györgyfalváról, Tordáról, Méráról, Aranyosegerbegyről, Kalotaszentkirályról, Szamosújvárról, Bálványosváraljáról, Magyarkapusról és természetesen Válaszútról. Összesen 15 iskola diákjai mérték össze tudásukat.

   Délelőtt 9 órakor kezdődött a vetélkedő. Négy kategóriában versenyeztettünk: előkészítő és I-II., illetve III-IV. osztályosok, az V-VI., valamint VII-VIII. osztályosok. Az I-IV. osztályosok összesen 33-an, az V-VIII osztályosk 13-an jelentkeztek. Jó volt hallani a sok szép fiatal hangot, a gondosan kiválasztott népdalokat. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, mert a sok jó hangú gyerek közül nehéz volt kiválasztani a legjobbakat.

    Az I-IV. osztályosok közül ötön képviselik Kolozs megyét az országos vetélkedőn:

- Szilágyi Zelmira előkészítő osztályos magyarkapusi tanuló,

- Casian Anett II. osztályos és Szabó Renáta III. osztályos tanuló Szamosújvárról,

- Zoltán Andrea II osztályos és Gajdos Krisztina IV. osztályos tanuló Válaszútról.

Rajtuk kívül különdíjat kapott két más, szintén nagyon ügyes résztvevő: Mészáros Levente IV. osztályos válaszúti tanuló és Szabó Zsombor    III. osztályos diák a tordai Jósika Miklós elméleti líceumból.

     Az V-VIII. osztályosok közül szintén ötön képviselik Kolozs megyét az országos vetélkedőn:

- I. díj Szabó Boglárka VII. osztályos szamosújvári tanuló,

- II. díj Gorzó BoglárkaVII. osztályos tanuló a János Zsigmond Unitárius Kollégiumból,

- III. díj Casian Imola VIII. osztályos tanuló Szamosújvárról.

- Dicséretben részesült Kun Eszter VII. osztályos tanuló a Kolozsvári Református Kollégiumból, és Vincze-Jancsi Péter V. osztályos tanuló a kalotaszentkirályi Ady Endre iskolából.            

A zsűri tagjai:

- Kallós Zoltán neves néprajzkutató

- Hubán Ágnes, a Harmadik zenekar énekese, óvónő

- Bakk Márta, a kolozsvári zeneiskola tanítónője

- Bárdos Réka, a Tarisznyás együttes énekese, tanítónő

- Sántha Emőke, a kolozsvári rádió riportere, a válaszúti táborok népdaloktatója

- Nagy Noémi, a Kallós Alapítvány kolozsvári zeneiskola népdaloktatója.    

A kiosztott díjakat az Archívum Alapítvány és a Kallós Alapítvány ajánlotta fel. Az ajándékként átadott mezőségi és kalotaszegi népdalfüzetek és CD-k gyarapítják gyermekeink zenei anyanyelvét. 

 

Kollégium

 

dsc 0261

           Az észak-mezőségi magyarság (Borsa, Lóna, Lozsárd völgye) szórványosodásának egyik igen fontos vetülete az óvódák, iskolák összevonása, majd beszüntetése. A Kallós Zoltán Alapítvány megalakulásától kezdve szívügyének tekinti mindazon környékbeli gyerekek sorsát, akiknek szülőfalujukban vagy annak közelében nincs lehetőségük magyar nyelven tanulni. 1999-ben újraindította 4 kisdiákkal 25 év szünet után az anyanyelvi oktatást Válaszúton. A 2013-2014-es tanévben 33 településről 96 óvodás és kisiskolás, 12 mezőgazdasági szakközépiskolás tanul magyarul Válaszúton. A gyerekek az állami oktatási rendszer programját követik a válaszúti óvoda ill. általános iskola keretén belül.

            Kollégiumi ellátásukat (napi 5-szöri étkeztetés, szállás, délutáni oktatás, higiéniai és orvosi ellátás, szükség esetén iskolai tanszerekkel, ruházati kellékekkel való ellátás), ingáztatásukat az alapítvány vállalja fel pályázatokból valamint egyéb támogatásokból. A családok anyagi hozzájárulása a gyerekek iskoláztatásához szociális helyzetükből kifolyólag minimális, vagy egyáltalán nincs. Reményeink szerint ezáltal megoldjuk ezen gyerekek óvodai ill. elemi iskolai anyenyelven való oktatását, miközben megalapozzuk a továbbtanulás lehetőségét. Ugyanakkor könnyítünk a nálunk tanuló gyerekek valamint családjaik szociális helyzetén is.

             Köszönjük a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, a Bethlen Gábor Alapnak, a Communitas Alapítványnak, Balassi Intézetnek, számos magánvállalkozónak és magánszemélynek támogatását a 2013-as évre.

 

Óvodások


Válaszúti törpék vagyunk, óvó nénink Hófehérke. Mesebeli óvodánk van, itt látogat meg bennünket minden mesehős.  A vasorrú bába is tündérré változik, ha hozzánk belép.

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 58 vendég böngészi