kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

Népmese napja

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer Válaszúton az idei év Népmese napja. Óvodástól negyedikesig híre ment, hogy e jeles napon mesebeli dolgok vannak készülőben. Alapítványunk apraja együttesen meghallgatta „A kőleves” című népmesét, majd hat csoportra osztva, a meséhez kapcsolódó feladatokat oldottak meg. A feladványok úgy voltak kitervelve, hogy az összes korosztály próbára tudja tenni magát, alaposan meg tudja forgatni eszének kerekét, és ezt beindítva, működést nyerve, tudásukkal brillírozni tudjanak. A végére mindenki elnyerte méltó jutalmát, a nyerteseket oklevéllel és apró ajándékkal jutalmaztuk meg. Itt a vége, fuss el véle, jövőre ugyanitt, ahol a népmese egy csodavilágba visszavitt.

IMG 3128

IMG 3142

 

Becsengettek

Elkezdődött a 2018/2019-es tanév Válaszúton is. Új osztályainkban 14 előkészítős és 15 IX. osztályos tanuló kezdte meg tanulmányait.

41527004 317102435714210 4335154703676435336 n

Bővebben...

 

Kallós Zoltán Alapítvány Szórványkollégium

A 2017 – 2018-as tanév tevékenységeink összefoglalása

 

Hivatalosan, szeptember 11-én kezdődött a 2017 – 2018-as tanév, intézményünkben azonban már szeptember 10-én, vasárnap megérkeztek a bentlakó diákok. Kollégiumainkban (Válaszút és Nagysármás) 140 gyerekkel foglalkoztunk.

  Hétfőn az iskolai hivatalos tanévnyitóján csatlakoztak a bentlakókhoz a helybéli és bonchidai gyerekek is. Az első hetet természetesen a sok élménybeszámoló, az újdonságok bemutatása és a kollégiumi rendhez való visszaszokás jellemezte.

A tanév lendületét a kirándulások, vetélkedők, előadások, ünnepnapok és megemlékezések adták. Ennek tudatában az idei tanévben több jutalom- és tanulmányi kirándulásra is sor került.

A tanárok Világnapja alkalmával a IV. osztályosok, tanítónőjükkel, Major Melindával, tanulmányi kiránduláson vettek részt Kolozsváron. Úti céljuk a Patika Múzeum, illetve a Botanikus kert volt.

Karácsonyra való hangolódás alkalmával diákjaink ellátogattak a kolozsvári hagyományos Karácsonyi vásárba, ahol a vásári forgatag és az ünnepi kivilágítás elbűvölte őket.

Az iskola másként hetében két kirándulásra is sor került. A hét elején, Désen katonai felvonuláson és harci eszközök bemutatóján voltak a gyerekek. Testközelből láthatták, beülhettek különböző harci járművekben, fegyvereket foghattak a kezükben, illetve rangidős katonákkal is beszélgethettek. A hét közepén kétnapos tanulmányi és élménykirándulásban részesültek intézményünk diákjai. Az almásgalgói Sárkányok-kertjében barangoltak, képzeletbeli csatákat vívtak a megelevenedő sárkányokkal, a zsibói botanikus–kert sok újdonsággal szolgált, majd a szilágybagosi fürdőzés a kellő és megérdemelt kikapcsolást, szórakozást biztosította. 

      A különböző vetélkedők, versenyek kihívást, bizonyítási lehetőséget is jelentenek. Az idei tanévben két helyi és két megyei népdalvetélkedőn vettek részt a jó hangú gyerekek. Mind a négy népdalverseny (Őszirózsa-, Kallós Zoltán Népdalvetélkedő) háttérintézményként alapítványunk szervezte meg. A vetélkedőket nagyon hangulatos népdaloktatás és táncház zárta.

Házi jellegű vetélkedőkön is bizonyíthattak tehetségüket a gyermekek. Például a magyar szórvány napja alkalmával „Hontfoglaltak”, azaz interaktív, szórakoztató vetélkedőn vettek részt. Ehhez hasonló volt a Magyar Kultúra Napján megszervezett szavalóversenyis.

Az idei előadásokkal nagyon sokoldalú hatást sikerült biztosítanunk csemetéinknek. A legérdekesebb egy robotikai bemutató és játszóház-szerű alkalom volt. A második félévben viszont kétszer volt bábelőadásban részük a gyerekeknek, illetve interaktív Mátyás királyról szóló előadást is megnéztek. A III. – IV. osztályosok Kolozsváron hangeszerbemutatóval egybekötött népzenei koncerten is voltak. 

Az ünnepnapokra való készülődés is elég izgalmat biztosít ahhoz, hogy a mindennapi kihívásoknak meg tudjanak felelni, feladataikat pontosan és kitartóan el tudják látni a ránk bízott növendékek. Igyekszünk minden lehető alkalmat megragadni.

Az Aradi Vértanúkra faültetéssel emlékeztünk meg, így egy rendhagyó történelemórán is részt vehettek a gyerekek.

A Kossuth Rádió Válasz-utak szerkesztősége volt kíváncsi mindennapjainkra, illetve riportot készített a diákokkal, pedagógusokkal, intézményünk vezetőivel. Október 19-én felcsendült az ének, kopogtak a cipők. Szüreti táncház keretében kicsik és nagyok együtt énekeltek, játszottak és táncoltak a zsoboki Bethesda Gyermekotthon bentlakóival és a Kossuth Rádió munkatársaival

            Márton-napját is megünnepeltük. A délutáni táncházban a gyerekek megalapozták a jó hangulatot. Utána a kisebbek kartonból libát, míg a nagyobbak lámpást készítettek. A szakácsnők féltettek a jövő évi éhezéstől, ezért a komatál libamájkrémes kenyér volt. Sötétedés után egy kis lámpás sétával zártuk a napunkat.

            Bevett szokás, hogy a kisiskolások osztálytermeibe és tanulóiba az adventi koszorút a III.- és IV. osztályosok készítik el. Az idén se történt másként. November 20-án, tanulás után, elkészítettük az adventi koszorúkat. Ezzel párhuzamosan a kisebb diákok papírból készítettek adventi koszorút a délutáni pedagógusokkal. Fontosnak tartjuk, hogy minden gyerek ugyanabban az élményben részesülhessen kivétel nélkül, természetesen szem előtt tartjuk életkori sajátosságaikat és képességeiket.

Szent Miklós minden Válaszúti Szakiskolában tanuló magyar gyereknek hozott 1-2 jó szót, tanácsot és bő ajándékot. A Mikulás távozását fergeteges buli, szórakozás követte.

Gyermekeink karácsonyi műsorral és vásárral kedveskedtek a szülőknek. A vásári portékákat, ajándéktárgyak, az adventi időszakban készítették el a tanítók, és délutáni pedagógusok irányításával.

Jeles napként tekintünk a húsvéti tojásírási tevékenységünkre is, ahol főleg a nagyobbak kézügyességüket és ismeretekeit egyaránt gyarapíthatják.

 

Rendszeres, heti tevékenységek:

 

Kollégiumunk diákjai számára folyamatosan segítséget nyújtunk abban, hogy az iskolai követelményrendszernek a lehető legjobban megfeleljenek, de hangsúlyt fektetünk a hiánypótlásra és a felzárkóztatásra is. A szabadidő hasznos eltöltése lehetőséget nyújt játékos tanulásra, segít abban, hogy jobban megismerjük a gyerekeket foglalkoztató problémákat, gondjaikat.

A diák napi teherbíró képessége határozza meg programjainkat. Ennek függvényében, népi gyerekjáték oktatáson, illetve tánctanításon, népdaltanuláson vehetnek részt. Rajztechnikák elsjátítását, magyar-, román, angol- kommunikációs készségek fejlesztését is sikerült heti rendszereséggel megvalósítanunk az idei tanévben.

A tartalmas kikapcsolódást a társasjátékozás, az esti film nézézés, illetve kisebb kézműves tevékenységek, barkácsolás, quillingezés jelentette.

 

                Tisztelettel,

                                                                   Az Alapítvány csapata                                                          

 

Bürökduda

Az „Iskola másként” második napján gyermekeink bürökdudát készítettek és buborékot „fújtak”. Az udvaron csak úgy szállingóztak a gondosan megformált buborékok, miközben dudaszóra trappoltak a pöttöm lábacskák. 

DSC04942

Bővebben...

 

Visszatekintésképp

Az alapítványról a Kossuth Rádióban. Diákok készítettek interjút Zoli bácsival és bentlakó diákokkal.

Meghallgatni lehet ITT

 

A 2016-2017-es tanév eddigi tevékenységeink összefoglalása

Kiemelkedő tevékenységek

Az idei tanévben 127 gyerekről gondoskodik a Kallós Zoltán Alapítvány, akik 38 településről származnak.

Szeptember 12-én a felújított Válaszúti Szakiskola épületének hivatalos átadásával kezdődött a 2016 – 2017-es tanév, ahol intézményünk két mezőségi népviseletbe öltözött diákja is szerpet kapott a szalag átvágásakor.

Október 5-én a Tanárok Világnapja alkalmával az előkészítő – IV. osztályosok, a Kallós Zoltán Múzeumban, Madárlesen voltak a helybéli múzeológusok és tanítók szervezésében, majd a II. – III.-ok Major Melinda tanítónő irányításával sávozott őszi faleveleket rajzoltak.

Október 11-én az Őszirózsa nevű országos népdalverseny helyi szakaszára került sor, ahol az előkészítő – II. és III. – IV.-ok közül választotta ki a zsűri azokat, akik október 13-án az Őszirózsa Kolozs megyei elődöntőjén képviselte intézményünket. Az idei elődöntő helyszíne a Válaszúti Szakiskola volt, ahol szebbnél szebb viseletbe öltözött gyerekek, a megye minden sarkából: Kolozsvárról, Tordáról, Aranyosegerbegyről, Bánffyhunyadról, Désről, Körösfőről, Kiskapusról és Válaszútról érkeztek.

A kis dalos pacsirták két csoportban mutatkoztak be a zsűrinek. Az elemiseket Bak Márta tanítónő, Katona Annamária óvónő és Szép Noémi pontozta, míg a nagyobbakat, az V-VIII. osztályt Sántha Emőke, Szép Bálint és Bíró Júlia. Mind a 42 gyerek nagyon szépen énekelt, a hozott 5 illetve 10 népdal közül egyet ők választottak, egyet pedig a zsűri.

Október 13-án Rendhagyó történelemórán vettek részt a IX – XI-es szakiskolás diákjaink a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceumban, ahol báró Bánffy Farkassal Balázs-Bécsi Attila beszélgetett. A válaszúti diákjaink bátran kérdeztek, az interaktív és jól sikerült beszélgetést követően.

Bővebben...

 

sarki plakat hu

sarki plakat ro

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 48 vendég böngészi