kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

Pedagógus képzés

   A Kallós Zoltán Alapítvány pedagógusok számára 72 órás továbbképzőt szervezett Néptánc és népi játékoktatás óvodában és iskolában címmel. A képzés elméleti és gyakorlati vizsgával zárult. A sikeresen vizsgázók átvehették a tanusítványt, amelyet Kallós Zoltán neves néprajzkutató aláírásával hitelesített.

   A programot a Nemzeti Kuturális Alap támogatta.

dsc 2132

DSC 3059

DSC 3568

DSC 3153

DSC 4057

DSC 4080 

 

Felhívás

A Kallós Zoltán Alapítvány az NKA támogatásával, képzést hírdet pedagógusok részére ,,Néptánc- és népi játékoktatás az óvodában, iskolában” címen.

Jelentkezési határidő: 2014 október 15.

Jelentkezni, érdeklődni lehet: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 0264-262623

A képzés hat alkalommal, hétvégén (szombat, vasárnap) lesz megszervezve.

Részvételi díj: egy hétvégére 40 RON (amely tartalmazza a szállást és étkezést)

Helyszín: Válaszút 7. szám, Kolozs megye, A Kallós Zoltán Alapítvány Szórványkollégiuma

Szakmai vezető: Tálas Ági és Kiss Zsolt

 

 

Felnőttképzések

 
1999-től felnőttképzések:  - Pedagógusoknak
                                     - Mezőgazdálkodóknak
                                     - Mezőségi fiataloknak
                                     - BBT néprajz szakos diákjainak szakmai gyakorlat
2013 tól – Népi hangszeroktatás Kolozsváron
 
 

V. Mezőségi Műhely

Bejelentkezési lap letölthető ITT

Mezosegi muhely program 1Mezosegi muhely program 2

 

Sajtkészítő Tanfolyam

sajtkeszites10

 

Tanulmányi kirándulás

 

A Mezőségi Fejlesztési Műhely tapasztalatszerző körútja Székelyföldön

 

2012. október 27 – 28.

            A tapasztalatszerző körőt megszervezésének az ötlete, a III. Mezőségi fejlesztési műhely Válaszúton megtartott háromnapos (2012 szept.28-30) rendezvénysorozatának (előadások, megbeszélések) utolsó napján fogalmazódott meg. Szükség van a tapasztalatcserére, a már elindított és eredményeket felmutatott ötletek megismerésére, megértésére, a helyi adottságokra épített közösségi vagy magánvállalkozások népszerűsítésére, nem utolsó sorban ezen modellek alapján olyan kiutak keresésére, amelyek a mezőségi adottságok és jellegzetességek figyelembe vétele alapján, lehetőségeket kináljanak ezen térség magyarságának a gazdasági gyarapodására, a helyi értékek hasznosítására, és nem utolsó sorban az itthon maradásra, a szülőföldön való boldogulásra.

Ugyanakkor a körút célja vitaalapot is képezni a látottak, tapasztaltak alapján, a Mezőségi Fejlesztősi Műhely következő ülésére, amelynek központi vitatémája lesz annak a kérdőívnek a végleges kidolgozása amelynek segítségével szeretnénk a lehető legteljesebb képet kapni a me­zőségi magyar közösségek jelenlevő helyzetéről, erre helyezve a megfelelő célkitűzesek megfogalmazását, és a szükséges projektek megvalosításának megalapozását.

A Tapaszteletszerző körút programja:

 2012. október 27, szombat

 07.00 – Indulás Válaszútról

10.00 - Farkaslaka

         - A Székelygyümölcs program megismerése, a farkaslaki „Gyümölcsfeldolgozó

           Manufaktura” közösségi vállalkozás gyakorlati tevekenységének bemutatása

 12.00 – Székelyudvarhely - Helyi termékek vására

                                           - Átalvető program

                                           - Átadó központ

15.00 – 16.00 – ebéd

16.00 – 19.00 - Zetelaka

                          - A Székelygyümölcs program új feldolgozó gyárának bemutatása

        - Homorodalmás

        - Sándor Kálmán Huba sajtkészítőnél tapasztalatcsere,  sajtkóstolás

 19.00 - Lövéte – szállásfoglalás, vacsora

Esti közös beszélgetés: a látottak-tapasztaltak alapján kiutak, lehetőségek keresése Mezőségen

 2012. október. 28, vasárnap

 Hazautazás

10.00- Szászkézd - Látogatás, tapasztalatcsere az „ADEPT” Alapítványnál, helységlátogatás

                 A tapasztaltak leírása

        l. Farkaslaka - Székelygyümölcs Egyesület

         A gyümölcsfeldolgozó Manufakturát bemutatta Már István elnök, a vállalkozás vezetője.  Elmondása szerint 2010 március 5 - én tartotta alakuló gyűlését a Székelygyümölcs - Udvarhelyszéki Gyümölcstermesztők és Feldolgozók Egyesülete. A közgyűlésen az Udvarhelyszéki gyümölcstermesztők és a Civitas Alapítvány munkatársai voltak jelen. A 39 tagot számláló egyesület fő célja a hagyományos gyümölcstermesztés és feldolgozás támogatása és népszerűsítése. A Civitas Alapítvány által koordinált Hagyományok gyümölcse című projekt a Norvég kormány támogatásával valósul meg, a norvégiai Együttműködési Program a Gaz- dasági Növekedés és a Fenntartható Fejlődés Romániában program révén. A Farkaslakán 2010 okt. 6-án felavatott és az Egyesület által működtetett Gyümölcsfeldolgozó Manufakturában beindult a termelés. A gazdák álatal tanusított érdeklődés messze felülmúlta a kezdeti elvárásokat. A beindulást követő első pár hónapban a tervezett almalé és lekvár termelés megháromszorozódott. A hagyomanyos receptek alapjan készült, az udvarhelyszéki kertekben, erdőn, mezőn termett gyümölcsökből tartosítószer és más adalékanyagoktól mentes termékek iránt hatalmas lett az érdeklődés. Az Unios szabályoknak eleget tevő termelési, feldolgozási viszonyok, az ízletes és minden higiéniai feltételnek eleget tevő csomagolás, tárolás, lehetővé tette az összes engedélyek beszerzését a forgalmazáshoz. Ma már a Székelygyümölcs Egyesület termékei jelen vannak a székelyudvarhelyi, kolozsvári, marosvásárhelyi piacokon, kiallításokon szerepelnek, szerződések biztosítják az értékesítést.

Sajátos, egyedi, eddig általunk nem látott szervezési - termelési folyamatnak lehettünk szemtanui. Többen is összefogva, maguk a gazdák hozzák be a „Manufakturá” – hoz az almát, körtét, hecserlit, szedret, galagonyát, áfonyát, kökényt. A termelési csarnokban, aktívan résztvesznek a feldolgozásban (ehhez természetesen előzetesen fel kell mutatniuk az érvényben lévő egészségügyi igazolást) csomagolásban. A végtermék (almalé,lekvár) rendeltetéséről saját maguk döntenek: hazaviszik saját fogyasztásra vagy önálló értékesítésre, avagy egy bizonyos részét az Egyesületre bizzák értékesítés végett, természetesen szigorú és pontos nyilvántartás alapján.

A kisüzemet működtető munkaerő (a főmenedzser és egy pár, a berendezések működését és karbantartását biztosító személy kivételével) elsősorban az Egyesület tagjaiból kerül ki. Így tehát az Egyesület egy bizonyos számú tagjának munkahelyet is biztosít, megteremtve az önfenntartást az Egyesület, és tagjai számára.

Az érdeklődés annyira fokozódott, hogy a” Manufaktura” kapuja előtt messze kígyózó sorok jelentek meg a termékek (gyümölcsök) átadására várva, és megjelentek a „nagybani” szállítók, akik az idegen tájakról felvásárolt árut próbálták feldolgozni, majd a készterméket saját vállalkozásaikon keresztül „domping” áron értékesíteni. Ennek a tendenciának hamarosan véget vetettek, a nagybani haszonlesők szigorú kizavrásával. A termények átvevése csakis az Egyesület vonzásköréből kikerülő helyi és őshonos gyümülcsfajtákra szorítkozik. Ez biztosítja a végtermék egyedi ízét-zamatát, minőségét, és ennek köszönhető, hogy az Egyesület mára már elérte az egész terméklistára a „bio” minősítést! A termékskála kiszélesítése is állandó célkitűzés, így a téli hónapokban amikor a gyümölcstartalékok apadnak beindul a gyógynövények feldolgozása.

Az egyesületi tagok számára biztosított a végtermék értékesítése az egyesületi hálozaton át, ugyanis ezek a termékek a „Székelygyümölcs” törvényesen levédett márkanév alatt kerülnek forgalomba, ami szavatolja az áru minőségét, eredetiségét, és a gazdának nem kell egyénenként beszerezniük a fentebb említett dokumentumokat.

 

 

 

2. Székelyudvarhely- Helyi termékek vására – Átalvető program

            Székelyudvarhely egyik központi részén, a „Patkóban”, ritkán látott kép fogad: patkó alakban elhelyezett asztalokon gyönyörű, ízléses kivitelezésben, csomagolásban hatalmas termék-paletta: szörpök, gyümölcslevek, lekvárok, édességek, sütemények, sajtok, szalonna különlegességek, hazikolbász különlegessőgek, vad inyencségek, kézműves termékek stb. A termékek egytől-egyig felcimkézve, a termelő megnevezésével, az ár feltüntetésével. Jóleső érzés a pult mögül az ízes székely szót hallani, amint a becsületes munkával előállított terméket a nagybajuszú gazda vagy szépen, tisztán öltözött leány-asszonyság megérdemelt büszke- szerénységgel kinálja, bármilyen kérdésre készségesen, magabiztosan felelve. Kiérződik: ez az Ő terméke, erre büszke, felel a minősőgéért, és tisztességes árat kér érte.

Az ,,Átalvető” program a gyulafehérvári Caritas kezdeményezésére jött létre, mint a vidékfejlesztés program része –gerince. A cél a bizalmon alapuló kapcsolati hálózat kialakítása a falusi őstermelő és a városi fogyasztó lakosság között. Közvetlen értékesítési hálózat kiépítése lehetőséget kínál a falusi kisgazdaságok számára a termékeik értékesítésére „online”(folyamatos) rendszerben. Programvezető: Sinka Arnold

A közvetlen értékesétés folyamata:

-          a termelői kínálat felkerül a web felületre

-          a www.atalveto.ro -n a kínálat és kereslet találkozik

-          a vásárló elhelyezi a megrendelést

-          a termelő beszállítja a kész terméket

-          a vásárló átveszi a terméket az átadási helyen

 

Átalvető termékek:

                 - gyümölcsök, lekvárok, zöldségek, pityóka, mézek,  gyógynövények,

 - házikenyerek, házilaskák, tészták, tej, sajtok, túrok , zakuszkák, tojás.

A termékeket az átvételtől számítva, 24 órával előtte kell megrendelni. Az átvevő ponton a megrendelt terméket magától a termelőtől lehet átvenni.

Átvevő pont: Kossuth Lajos utca 18. szám

Átvételi időpontok:     hétfő 13-16 óra

                               péntek 13-16 óra

                                     telefon:0736-200200,   Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Jelenleg 5 falu gazdái jogosultak az átalvető márkanév használatára, olyan termékeknél mint: érlelt, füstölt, fonott és olvasztott sajtok, túrok, lekvárok, méz, száraztészták, házi kenyerek. A programban résztvevő gazdáknak meg kell felelniük az egészségügyi elvárásoknak, az átalvető program belsé szabályzatának. Rendelkezniük kell: egy kis háztáji feldolgozóval, állategészségügyi és közegészségügyi engedéllyel. Amennyiben állati eredetű termekeket állítanak elő, családorvosi igazolásra van szükségük mely az egészségi állapotukat igazolja.

 

 

3. Zetelaka –Termékátvevő és feldolgozó központ

          A farkaslaki minta hatására a környékbeli gazdák, közösségek is megmozdultak és keresgélni, kutatni kezdték a helyi lehetőségeket. Így született meg a döntős az Alapítvány részéről egy újabb kisüzem létrehozására. Zetelakán - utunk következő állomásán - a környékbeli gazdáknak lehetőségük nyílt az erdei gombák és gyümölcsök a feldolgozására. Az átvevő - feldolgozó központ hüttő, fagyasztó kamrákkal van felszerelve amelyekben 20 tonnányi árut tudnak raktározni, a fagyasztókamrában mínusz 18 fokon tárolják a fagyasztott árut. Körülbelül 150-200 személy foglalkozik naponta gyümölcs vagy gombaszedéssel, az üzemben pedig 10-12 személy tevékenykedik a feldolgozással, csomagolással.

Itten a sajátosság az, hogy a projekt ezúttal a közbirtokosságra épül. A helybeli és környőkbeli erdő közbirtokosságok nagy kiterjedésűek és azt a hallatlan értékű kincset - évi többszázezer Euro értékben - (erdei gombák, gyümölcsök) ezidáig idegen kezek szedték össze, és az ellenértékük is idegen zsebekbe vándorolt. Mostan ezek fokozatosan kiszorulnak a térségből (ebbél kifolyólag a szervezők már fenyegetéseket is kaptak), és helyüket átveszik a törvényes tulajdonosok, vagyis a székely gazdák, akik önmaguk gyűjtik be a gombát, gyümőlcsőt. A savanyított gomba lassan már fogalommá válik, vendeglátóipari egységek, kereskedelmi hálozatok ajánlanak fel szerződeseket a megvásárlására. A Székelygyümölcs Egyesület tervezi még két gyümölcs- feldolgozó üzem létesítését Udvarhelyszék meg Gyergyószék lefedésére (mellőzve a fenyegetéseket) annak érdekében, hogy az ottan élő ember a saját földjén tudja előteremteni a megélhetéséhez szükségeseket, így ösztönözve az itthon maradást és gyarapodást!

 

 

 

4. Homorodalmás - Sándor Huba Kalmán - sajtkészítő

        A huszonéves fiatalember, a Hargita Megyei Tanács által szervezett sajtkészítő tanfolyamot végezte el, majd egy hónapot magyarországi sajtkészítő mesterek mellett gyakorolt. Önszorgalomból tanul, könyveket olvas, internetről tájékozódik, kisérletezik, beszédéből kiérződik a leendő szakember alapossága.

A család 50 tehenet tenyészt, a tejből többfajta termék készül: szárazsajt, lágysajt, nemes penészgombával érlelt sajt, olvasztott füstölt sajt, kömőnymaggal ízesített sajt, a család többi tagja is besegít a munkába, ahogy teheti. Távlatokban gondolkodnak, közgazdász képzettségű édesapja pályázatokat is ír. Ennek köszönhetően egy régi családi házat felújítottak agroturisztikai panzio rendeltetéssel, kis termékbemutató üzlettel. Készülőben van az új sajtérlelő helyiség, amely a sajt érleléséhez szükséges optimális páratartalmú és hőmérsékletbiztosító berendezéssel lesz ellátva. Vendégfogadásra is be akarnak rendezkedni, ezen keresztül is népszerüsítve termekeiket. A sajt jelenlegi ára 30 lej körül mozog, ami magasabb a parasztgazdaságban hagyományosan előállított sajt áránál, de minősége miatt keresve van. Termékeit árulja a környékbeli városok piacain, de már mind gyakrabban otthon is megkeresik az érdeklődök. Számításai szerint sajt fomájában a tejet a felvásárlási ár háromszoros árán lehet értekesiteni.

 

 

 

5. Szászkézd-ADEPT-Alapítvány

        Helyi termékek feldolgozását segíti elő, hasonlít a Székelgyümölcs program működéséhez.

A szombat esti beszélgetés főbb észrevételei, konkluziói:

 - A tanulmanyút maga igen hasznos, tanulságos, és a jövőben lehetőség szerint ki kell terjeszteni más területekre is.

- Mezőség sok tekintetben eltér a Székelyföldtől, adottságaink különböznek.

- A mezőségi közbirtokosság főleg a legelőkre terjed ki, de sok helyen ezek alig léteznek.

- Ilyen irányban kell keresgélnünk a lehetősőgek kiaknázását

- A mezőségi mentalitás különböző, az önfegyelem lazább, ilyen téren is sok a tennivaló

- Szükség van a fiatal vállalkozók felkutatására, tanfolyamokon való felkészítésére, pályáza-tok írására ösztönözni őket, szakemberekkel segítségükre lenni.

- A mezőségi leltár elkeszítésére készülő kőrdőív kiegészítése.

- Meg kell találnunk azt a kérdéscsomagot is, amely inkabb megfelel az elszigeteltebb falvaknak, kis településeknek.

 

Nagy Dániel, Visa

 

Mezőgazdálkodók képzése

2011-ben gazadaképzés indult a Kallós Zoltán Alapítvány szervezésében a Humán Reform Alapítvány közremûkõdésével. Célcsoportunk az észak-mezõségi és szamosháti magyar gazdálkodók közössége (Buza, Feketelak, Ördöngösfüzes, Melegföldvár, Mezõkeszü, Visa, Vajdakamarás, Bonchida, Kide, Köblös, Válaszút, Kendilona, Fodorháza, Szamosújvár, Szépkenyerûszentmárton, Palatka, Alsótök, Felsõtök)

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az ilyen nemû képzésre nagy igény van. A gazdálkodók nagyrésze városról költözött vissza falura, tehát nem rendelkezik kellõ szakmai felkészültséggel. Feladatunknak éreztük, hogy kapcsolatot teremtsünk a célcsoport és szakemberek között.

 A következõ témaköröket dolgozták föl:

 1. Az állattenyésztés lehetõségei Mezõségen
  • tenyészállatok kiválasztása, ló, szarvasmarha, sertés, juh
  • baromfitenyésztés
 2. Állatgondozás a parasztgazdálkodásban
  • háziállatok higiénája, ragályos betegségek megelõzése
 3. Általános mezõgazdasági tudnivalók
  • gazdasági haszongépek használata, gabonafélék termesztése
 4. Általános növénytermesztés
  • zöldségtermesztés
  • gyümölcsösök és szõlõsök gondozása
 5. Vidékfejlesztés
 6. A mezõgazdálkodás jogi keretei, EU-s pályázatok.

 KÖSZÖNJÜK A BETHLEN GÁBOR ALAP TÁMOGATÁSÁT!

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 42 vendég böngészi