kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

Pillanatképek

Szeretünk sütni -főzni. A Kallós Zoltán Alapítvány, nagysármási bentlakásában palacsinta sütés.

2

Bővebben...

 

Pillanatképek

Meglett a finom almás süti! Együtt sütkéreztünk a gyerekekkel a nagysármási Kallós Zoltán Alapítvány bentlakásában .

1

Bővebben...

 

Becsengettek Nagysármáson

És megkezdödött az új iskolai esztendő! A Kallós Zoltán szórványkollégium diákjai örömmel kezdik az új tanévet. Isten áldása legyen minden kisdiák jó előmenetelén és jó kedvet, sok szeretetteljes munkát a nevelőknek!

2

3 

 

Megtenni, amit lehet

    Vasárnap ünnepélyes keretek között avatták fel a nagysármási szórványközpontot. Hét szép, kényelmes fürdővel ellátott emeleti szoba, egy nagy és egy kisebb földszinti terem, konyha, ebédlő tartozik az épülethez, amely a rossz állagú régi parókiából alakult át korszerű diákotthonná. Az épület átváltoztatását a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány vállalta fel a helyiek kérésére. A munkát a magyar kormány, az RMDSZ országos szervezete és a Kallós alapítvány támogatta, a berendezéshez és az egyéb költségekhez holland gyülekezetek, segélyszervezetek, cégek, magánszemélyek, a helyi egyházközség tagjai járultak hozzá.

    Lapunk 2011. szeptember 22-én számolt be arról a baráti beszélgetésről, amelyet a Népújság és a Szórványtengely Mozgalom szervezett a sármási református egyházközség gyülekezeti termében. A találkozón részt vett Sallai Imre polgármester-helyettes, Ötvös József, a Marosi és Kántor Attila, a Maros-mezőségi Egyházmegye esperese, Balázs Lajos helybeli lelkipásztor és hat sármási pedagógus. A találkozó ötletét Vetési László, az Erdélyi Református Püspökség szórványügyi előadójának a II. Mezőségi Civil Műhelyen bemutatott előadása adta, amelyben azt tette szóvá, hogy a Belső-Mezőségnek nincsen magyar középiskolája és egy kollégiuma, ahol a magyar gyermekeket össze lehetne gyűjteni.

Bővebben...

 

Szórványkollégiumot adtak át Nagysármáson

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese szerint ezzel a kollégiummal Maros megye szintjén valamennyi szórványrészen megalakult az a bentlakáshálózat, amely lehetővé teszi, hogy a mezőség falvaiban születő gyermekek magyarul tanulhassanak. A bentlakásépítés ötlete már két évvel ezelőtt megszületett, mivel csak így tudják biztosítani, hogy Nagysármáson fenntartsák a magyar nyelvű osztályokat. A szórványkollégium egyházi, civil és politikai összefogással valósult meg.

„Ez a Kallós Zoltán Alapítvány támogatásával épült, a források jelentős részét az anyaország biztosította, de az RMDSZ is hozzá tudott járulni ennek a szórványkollégiumnak a megépítéséhez, ami azt szolgálja, hogy a mezőség falvaiban megapadt közösségünk néhány magyar gyermeke még magyarul tudjon tanulni.”

- mondta Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese. A nagysármási szórványkollégiumot a régi református parókia épületében alakították ki, a bentlakásban szállást és étkezést is biztosítanak a gyerekeknek. Balázs Lajos, a nagysármási református lelkész szerint egyelőre Mezőörményesről, Mezőölyvesről, Mezőbándról költöznek be gyerekek a kollégiumba, de felkérték a környező települések lelkészeit is, hogy amennyiben tudnak magyar kisiskolásokról, segítsenek meggyőzni a szülőket, hogy küldjék a magyar diákotthonba a gyerekeiket.

2014.09.30 – www.erdelyfm.ro

 

Szórványkollégiumot adtak át Nagysármáson

Szórványkollégiumot avattak vasárnap a Maros megyei Nagysármáson. Az egyházi és civil összefogással, valamint magyarországi támogatással és az RMDSZ hozzájárulásával létesült intézménynek köszönhetően a mezőségi falvakban megapadt magyar közösségben születő gyermekek magyarul tanulhatnak.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese (képünkön) rámutatott: a szórványkollégiumnak otthont adó épületet a református egyház biztosította, a tapasztalatot és a szervezőmunka erejét pedig a Kallós Zoltán Alapítvány adta.

Magyari hozátette: az újabb kollégium megvalósítása nyomán Maros megye szinte valamennyi szórványterületére kiterjedt az a bentlakási hálózat, amely a gyermekek anyanyelven való tanulását segíti.

„Keressük a lehetőségeket arra, hogy a felszerelés és működtetés során is támogatni tudjuk a kezdeményezést, leghamarabb könyvadománnyal, egy kis könyvtár létrehozásához” – emelte ki Magyari Tivadar.

2014.09.29 – Krónika

 

Mezőségi Oktatási Program

Szórványkollégium ­ Nagysármás

Oktatási programunkkal elért eredményeink arra ösztönzik a szórványtelepüléseken még működő magyar intézményeket, hogy hasonló módon szervezzék meg térségük oktatási gondjait. A nagysármási közösség, Vetési László közbenjárásával, 2012-ben kereste meg a Kallós Zoltán Alapítványt és a Téka Alapítványt. Azt kérték, támogassuk őket abban a törekvésükben, hogy ne vonják össze az iskolában működő magyar nyelven tanuló alsó tagozatot.

Nagysármás Belső-Mezőség egyik legnagyobb falusi jellegű – mesterségesen városiasított – települése. Elhelyezkedése, magyar jellege, jelentős magyar lélekszáma – közel 1500 – minden eddigi felmérés szerint arra rendeli, hogy a régió oktatási központjává fejlődjön. 1992-től kezdődően több alkalommal is szerveztek oktatási, régiófejlesztési, szakmai tanácskozásokat, de a helyi értelmiséget nem tudták megmozgatni. A 2012-2013-as tanévben a gyereklétszám-csökkenés miatt veszélybe került a sármási iskola magyar osztályainak megmaradása. Annak érdekében, hogy osztályokat ne vonjanak össze, a környező települések magyar gyerekeit be kell hozni Sármásra. Az ottani gyerekek számára Nagysármás az egyetlen lehetőség, hogy anyanyelven tudjanak tanulni. Ellenkező esetben román nyelven kezdik el és folytatják tanulmányaikat.

            A sármási közösség kérésére a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány, az eddig szerzett tapasztalataira támaszkodva, vállalta a sármási szórványoktatási központ létrehozását, intézményi keretet és hátteret biztosítva az induló oktatási projektnek. A sármási református egyházzal közösen, eddigi tapasztalatainkra támaszkodva, kollégiumi rendszer kialakításával biztosítani tudjuk a sármási iskola magyar tagozatán tanuló diákok és a környező szórványtelepülések gyermekeinek anyanyelvi oktatását. Sármási kollégium beiskolázási körzete Maros megye peremvidéke, a mezőségi tájegységen belül a székely Mezőség. A kollégisták jelnleg előkészítő csoportos és alsó tagozatos diákok, de a közeljövőben a gimnazistákat is fogadni kell.

 

A program támogatói: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Communitas Alapítvány és a Balassi Intézet

 

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 50 vendég böngészi