kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Március 15

A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének és a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepének a napja. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom. (https://jelesnapok.oszk.hu/…/az_184849es_forradalom_es_szab… )
Március 15-e alkalmából egy olyan terítőt választottunk, amely a magyar zászló színeivel van díszítve. A terítő szélén piros-fehér-zöld díszítményt láthatunk, amelyek kézi kötésű, kerek rojtok. A 19. század elején kivirágzó új stílusú népművészet az ünnepi tárgyak tömegét hozta létre, amelyek díszítésében mind gyakrabban jelentek meg a nemzeti jelképek. A népművészet hazafias értékelése révén ezek a tárgyak nemzeti jelentéstartalmat kaptak. (Selmeczi Kovács Attila: Nemzeti szimbólumok a néprajzi tárgyakon)

1

Leletári száma: 2006.25.19 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A képen látható abrosz borzas (bogos) technikával készült. Vannak olyan sorok, melynek a színe eltér az alap színétől: lila és zöld, de piros színűt is láthatunk. Ez mértani mintázatú szőttes, melynél a mintát a fonal magasításával érik el. A bogos kötés, vagy borzas kötés szövési díszítő eljárás, melynél „bogokat” képeznek azáltal, hogy a szövőszéken a készülő vászon- vagy gyapjúszövet egyes szálait, a tervezett minta szerint vastag vastű, vaspálca segítségével fölemelik. (MNL)

Object of the week

March 15 is the National Day of the Hungarians, therefore the object of the week is table cloth with the Hungarian national colours. This textile was made with the loom and has geometrical patterns.

 

 2

3

4

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 77 vendég böngészi