kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Március 8. – Nemzetközi nőnap

Az első nemzeti nőnapot 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg, akkor február utolsó vasárnapján ünnepelték a nőket. Az időpont 1913-ban került át március 8-ra a New York-i textilmunkásnők 1857. évi sztrájkjának – más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett, 129 munkásnő életét követelő tűzvésznek – az emlékére. (https://mult-kor.hu/miert-esik-marcius-8-ra-a-nemzetkzi-nonap-20170308)
A nőnek fontos szerepe volt a hagyományos paraszti társadalomban is. A családi élet harmóniáját, erkölcseit, légkörét, ideológiáját elsősorban az asszonyok alapozták meg és tartották fenn. Ők voltak azok, akik a család szűkebb és tágabb körben levő személyi-társadalmi kapcsolatait ápolták. Számon tartották, ki beteg, a gyermekágyas asszonynak főztek, a halott mellett virrasztottak. Tudniuk kellett azt is, hogy kinek milyen gesztussal adós a család, és fordítva. A női munkaerő nem nélkülözhető a gazdaságokban sem, hiszen ők látták el a ház körüli feladatokat, mint az aprójószág, baromfi, disznó gondozása. Az ő feladatuk volt a gyermekek nevelése, a család ruházatának rendben tartása, emellett pedig részt vettek a mezei munkákban, mint amilyen a kendernyüvés is. (MN VIII)
Nőnap alkalmából a hét tárgyának egy fotót választottunk, amelyen hat nőt és egy gyereket láthatunk széles karimájú szalmakalapban, kendernyüvés közben. A felvétel 1962 és 1963 között készült Magyarvistán (Kalotaszeg, Kolozs megye).

KaZo FoA 04 14 1 vízjeles

Leletári száma: KaZo_FoA_04_14_1 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Kallós Zoltán ezen a képen kendernyüvés (nyűvés, nyövés) közben örökítette meg a magyarvistai nőket, amely a kenderfeldolgozás második szakasza. A kender házi felhasználásra való termelése a legutóbbi időkig megőrizte ezt a nagyon régi növénybetakarítási módot. A szó maga a kender gyökerestől való kitépését jelenti. Nyüvés közben két, három, esetleg négy markot összefogva kévébe kötöttek a növényt, majd az egész termést így hagyták kint a földön szikkadni. (MNL)

Object of the week

March 8 – International Women’s Day

Related to this day, our object of the week is a photograph made by Zoltán Kallós in Magyarvista (Viștea, Cluj County) which shows women processing hemp. The hemp fiber has been used extensively throughout history for many objects, for example clothes. In the traditional peasant societies the work was divided equally between the men and woman, the latter were responsible for house works and held together the family.

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 90 vendég böngészi