kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Idegenvezetők világnapja

Minden évben február utolsó hétvégéjén tartják az Idegenvezetők Világnapját. Ehhez az eseményhez kapcsolódva sok városban ingyenes városnéző sétákat, autóbuszos körutakat szerveznek. Ezeken az alkalmakon az érdeklődök általában ingyen, idegenvezető segítségével tudják megtekinteni a városok nevezetességeit és történelmi emlékeit.
Az idegenvezetők világnapja alkalmából egy kedves ismerősünket, Sipos Dávid idegenvezetőt kértük fel – aki maga is gyakran látogat el hozzánk különböző csoportokkal – hogy ezen a héte ő válassza ki a hét tárgyát. Számára egy szász falvédő volt az a tárgy, amely nagyon emlékezetes maradt. Dávid elmondta, hogy a falvédőn látható felirat miatt választotta ezt a tárgyat: „Siebenbürgen süsse Heimat 1960” (Erdélyország édes hazánk 1960), és hogy már egy jó ideje ő is szeretne magának egy ilyen feliratú tárgyat.

1

Leltári száma: 2003.16.12 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény
A falvédő egy falra függesztett lepel, amely a fal védelme mellett a szoba díszítésére is szolgált. A fotón látható darab jelenleg a szász szobában van kiállítva. Díszítésében fehér alapon feketével hímzett egymással szembenéző pávákat láthatunk, valamint a fentebb említett feliratot. Ez a részlet az erdélyi szászok himnuszából származik, az utolsó szakasz első sora. A himnusz címe Das Siebenbürgenlied, amelynek általában az első, második és az utolsó szakaszát éneklik. Szövegét Maximilian Leopold Moltke írta, zenéjét pedig Johann Lukas Hedwig szerezte. (https://www.siebenbuerger.de/zeitung/artikel/alteartikel/1028-siebenbuergenlied-ins-rumaenische.html)

Object of the week

International Tourist Guide Day

The International Tourist Guide Day is held end of February every year, therefore the object of the week is selected by Dávid Sipos, one of the guides who regularly visits our collection with tourist groups. His favourite object is a Transylvanian Saxon wall-cloth with the inscription: „Siebenbürgen süsse Heimat 1960” (Transylvania, beloved homeland 1960). This is the beginning of the a regional anthem of the Transylvanian Saxons.

 

2

3

4

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 73 vendég böngészi