kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Február 21 – Nemzetközi Anyanyelvi nap

1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel kívánta felhívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. Jelenleg több mint 6000 nyelvet beszélünk, ezeknek körülbelül a fele veszélyben van. Egy nyelvet akkor minősítenek veszélyeztetettnek, amikor a beszélők száma százezer alá csökken. A UNESCO kiemelt fontosságúnak tartja az anyanyelvű oktatás segítését, támogatja a kétnyelvű vagy többnyelvű oktatást, mint a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének egyik eszközét, ezen kívül hangsúlyozza a nyelvtudás fontosságát, mint az interkulturális oktatás alapját. (http://anyanyelvapolo.hu/februar-21-az-anyanyelv-nemzetkozi-napja/ )
A Nemzetközi Anyanyelvi nap alkalmából erre a hétre egy olyan kalotaszegi lepedőt választottunk, amelyen magyar nyelvű felirat olvasható.
A lepedő az ideiglenes kiállítóterünkben volt látható, ahol a hozomány témakörét jártuk körül. Ez a tárlat most bezárult és megkezdődött a bontás, mivel májusban a terem egy új kiállításnak ad helyet.

1

Leltári száma: 2019.01.01 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény
A lepedő piros pamutfonállal szálánvarrott és keresztöltéssel hímzett. A fő minta szakaszosan ismétlődő, díszítésében egymást követő, ágaskodó lényeket látunk, amelyekben az oroszlánt vélhetjük fölfedezni. Ezek a lények azonban tüzet is okádanak, mint a sárkányok. A lepedő alján pedig a következő felírat olvasható: „A JOISTEN SEGEDELMÉVEL ÉS LÁNYSÁGA EMLÉKÉÜL KÉSZITETE SZABO KATA SZÜCS 1939 FEBRUÁR 22ÉN”.

Object of the week

February 21 - International Mother Language Day
First announced by UNESCO on 17 November 1999, it is a worldwide annual observance held on 21 February to promote awareness of linguistic and cultural diversity and promote multilingualism. Therefore the object of the week is a sheet with Hungarian language inscription on it. The well decorated sheet was made in 1939 and the inscription means: “In memory of her girlhood, made with help of God by Szabo Kata Szücs on February 22, 1939.”

 

2

3

4

5

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 44 vendég böngészi