kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Február 4. – Házi leves napja

Mivel ezen a héten van a házi leves napja, ezen a héten egy tordai tányért mutatunk be. A házi leves napját azért hozták létre mivel több, mint 9000 éve melegíti fel ez a fajta étel az embereket a hideg téli hónapokon. Magyar nyelvterületen a leves, mint állandó jellegű első fogás az úri étkezési szokásokban az 1700-as években jelenik meg. A paraszti társadalom levesfogyasztásának kezdeteit nem ismerjük. Az ő étkezési szokásaik feljegyzése a 18. század végén a lakodalmi étkezések leírásával kezdődött. Ezeknek pedig már állandó bevezető fogása a húsleves volt. (https://www.daysoftheyear.com/days/homemade-soup-day/, MN)
A tányérok általában belül mázas, kívül mázatlan cserépedények, amelyeket tálasok készítenek. Ők a fazekasmesterség egyik ága, akik olyan agyaggal dolgoztak, amelyek nem tűzállóak, szemben a főzésre alkalmas edényeket készítő fazekasokkal. A különböző tányérok díszítésében szinte minden díszítőtechnika előfordul: az oldalfal széle lehet egyenes, kihajló, karimás, rámás, felülnézetben lehet hullámos, íves, csipkézett, fűrészes. A díszesebb darabok rendszerint nem használati eszközök voltak, hanem a konyha, a pitvar díszítésére szolgáltak. (Csupor István – Csuporné Angyal Zsuzsa: Fazekaskönyv, MNL)

jo1

Leltári száma: 2015.11.43 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény
A képen látható tányért Tordán készítették. Ahogyan a képen is látszik kívül mázatlan, fenekén akasztólyuk található. A tányér belseje fehér földfestékes alapon színtelen mázzal fedett, alatta írókával festett díszítmény. Az öbölben kék kör által határolt mezőben legyezőszerű, sárga levélcsokorból, nagy, barna virágból, zöld levelekből álló minta. A szegélyen kék levélcsokrok között, sárga és zöld sávozás által közrezárt, barna rácsozás, melyet sárga és zöld pontsorok egészítenek ki. A perem hullámos vonalú, zöld színű.

Object of the week

February 4 - Homemade Soup Day
Soup has been warming the stomachs of the masses for nearly 9000 years, and this day is for celebrating it. Therefore the object of the week is a soup plate from our collection, made in Torda (Turda, Cluj County). This well decorated plate has floral ornaments on it, and its outside is without glazing.

 

jo2

jo3

jo4

jo5

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 30 vendég böngészi