kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Január 21- Szent Ágnes

Ezen a héten, január 21-én van Szent Ágnes napja, aki vélhetően a 4. században mártírhalált halt szent. Mivel Ágnes a jegyesek pártfogója is, ezért erre a hétre egy a moldvai csángóknál használt jegykendőt mutatnunk be. 

A jegykendő a leány legénynek adott ajándéka, amely az udvarlás idején a kapcsolat erősítését szolgálja, és egyben a kapcsolat látható bizonyítéka a falu társadalma előtt. A házasságkötéshez a számos szemmel látható jel, jelképes tárgy volt szükséges. Ezek a tárgyak mindenki számára érthetően fejezték ki a házasságkötés egyes mozzanatainak megtörténtét. A jegyajándékok feltűnő elhelyezése, nyilvános viselése kifejezte a jegyesség állapotát, megrongálásuk, visszaküldésük annak felbontását. (MNL)

A legény, ha övébe tűzte a leánytól kapott jegykendőt, akkor a falu számára is nyilvánossá, hogy kit szeret, hiszen mindenki másféle kendőt készített. A becsület úgy kívánta, hogy ha a legénynek nem volt komoly szándéka, legkésőbb amikor elment katonának, a kendőcskét vissza kellett adnia. Akinek jegykendőjét magával vitte, az számíthatott rá, hogy leszerelés után elveszi feleségül. (Szentimrei Judit: Szőttesek, varrások-hímzések)

1

Leltári száma: 2006.09.67 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A képen látható jegykendő Bogdánfalváról származik. A 41×40 cm nagyságú háziszőttes pamutvászon kendőt körben kék pamutfonal farkasfog hatású hímzés díszíti. A két hosszanti szélét kihímezték keresztszemes technikával, amely 5 cm széles, máshol keretmintát láthatunk. A kendő közepén van egy kis keresztszemes négy osztató virágmotívum kék, ciklámen és zöld színekkel.

Object of the week

January 21 is the day of Saint Agnes of Rome, the patron saint of the betrothed couples. Therefore the object of the week is a Moldavian Csángó engagement kerchief. The engagement kerchiefs were given as present from the girl to the boy, and this object informed the village about their relationship. This kerchief is from Bogdánfalva (Valea Seacă, Bacău County) and it is richly decorated.

2

3

4

5

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 77 vendég böngészi