kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Január 15.

Ezen a kedden, január 15-én egy olyan szász abroszt választottunk bemutatásra, amelynek leltári száma 2015.01.15, vagyis 2015-ben került a gyűjteménybe. A további azonosítószáma az éppen a mai nap dátuma: 01.15. Ez a darab egy szamosújvári magángyűjtő, Lengyels Mária tulajdonát képezte, akinek nagyon sok szász tárgya volt, amelyeket a különböző vásárok alkalmával szerzett be. Halála után a gyűjtemény egy jelentős részét Kallós Zoltán vásárolta meg.

1

Leltári száma: 2015.01.15 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A képen látható abrosz három szélből (darabból) van összevarva, köztük bolti szalag. Az abrosz piros színű fonallal, szálánvarrot és keresztszemes hímzéssel van díszítve. Ennek a fajta hímzésnek a szerkezete áttekinthető és jól tagolt. Egy szél esetében középen húzódik a széles központi motívum, melyről a varrottas a nevét kapja, így itt egy tányérost láthatunk. Ezt alul és felül keskeny díszítménycsík, a mesterke keretezi. Ahogyan a képen is látszik ez egy kilencrózsás abrosz, amin szélenként 4-4 pávát is láthatunk, valamint kisebb virágmotívumokat, szélein kicsi szegfűcsokrokat. A szász hímzett textiliákra jellemző, hogy nevet, monogramot és évszámot is feltüntetnek. Ezen az abroszon monogramot láthatunk: M H, valamint az évszámból az is kiderül, hogy ez egy olyan darab, amely még a 19. században készült, hiszen a dátum: 1897.

Object of the week

Today, January 15, the object of the week is a tablecloth which has the inventory number 2015.01.15. This means, that this object was inventoried three years ago, in 2015. This tablecloth is a Transylvanian Saxon textile made in 1897, and has the initials M. H. on it. The object was purchased from Mária Lengyel, who had an important Saxon collection.

 

2

3

4

5

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 57 vendég böngészi