kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

 
Újév

Az évkezdéshez kapcsolódik számos jósló és varázsló tevékenység. Ezeknek tárgya lehetett a jövő évi termés, az időjárás, az egészség és a szerelem. Próbálták befolyásolni a család anyagi helyzetének alakulását, és ehhez nem egy esetben az étkezést hívták segítségül. Az újévet megelőző óév estéjének asztala is már az újévre igyekezett hatni. Volt, ahol bőved estének hívták, mivel ha bőségesen étkeztek 31-én, akkor bőséges új év következett. A magyar nyelvterület sok részén ekkor húsos ételeket fogyasztottak. A húsfélék közül pedig a századfordulón leginkább disznóhúst készítettek. Ahogyan a disznó befelé túr, úgy a szerencsét is befelé túrja, míg a tyúk kapirgálásával elkapirgálja a háztól a szerencsét. Ezért kaphatott fontos szerepet a disznóorr - amit tehettek káposztába - és a disznófej az óévi vacsorán. Az év ezen időszakában pedig ezek a húsok rendelkezésre álltak, mivel december már a disznóölések időszaka. (Magyar Néprajz)

A disznó szerencsét hozó túrásához kapcsolódva egy olyan fotót mutatunk az új év napján, amin egy kismalac is látható.
 
image1
 
Leltári száma: HH_CD_KaZo_FoND_036_FoN_01_02_04 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény
 
A fénykép hátteréből - a tájból és a fagerendákból épített, zsindellyel fedett épületből - felismerhető, hogy Gyimesben készült. Négy nőt láthatunk. Kendőben vannak, öltözékük polgári ruha. Egyikük tartja kezében a kismalacot.
Újév első napján igyekeztek nem veszekedni, és olyan dolgokat tenni, amelyek ismétlődését egész évben szerették volna. Így aki elolvassa ezt az írásunk, egész évben követni fog minket!
Boldog újévet kívánunk!
 
Object of the week
 
New year
 
According to folk belief, if you eat pork on new year's eve you will be lucky in the new year. Therefore the object of the week is a photo from Gyimes. In the picture there are four women and one of them holds a piggy in her hand.
 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 40 vendég böngészi