kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Karácsony

Advent első vasárnapjával megkezdődő várakozás karácsonykor teljesedik be Jézus megszületésével. Ennek az ünnepkörnek egész Kárpát-medencében ismert mozzanata a betlehemezés dramatikus szokása. A játék alkalmával házról-házra jártak hirdetve a Megváltó születését és köszöntve a házbélieket. A betlehemezés szereplőinek száma, életkora és öltözéke és maga a betlehem kialakítása területenként változhatott, de középpontban a pásztorok párbeszédes, énekes-táncos játéka állt. Verebélyi Kincső szerint nem véletlen, hogy pásztorkodással kapcsolatos utalások szövik át már a korai keresztény szövegeket és jelképhasználatot. A zsidók a kereszténység kialakulásának idején sok évszázada foglalkoztak pásztorkodással. A pásztor ilyen környezetben jellemző és központi figura. Maga Jézus is pásztornak nevezi magát, mint aki őrzi nyáját, azaz a híveit. (MNL; Verebélyi Kincső: Betlehemezés)

A betlehemes játékok központi figuráit megtestesítő szereplőknek, a pásztoroknak egy jellemző eszközére, a botra mutatunk példát ezen a héten.

1

Leltári száma:2015.18.02 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A pásztorbot hosszúságát a pásztor saját testmagasságához mérte. Magának is készíthette, de vásárban is beszerezhette, vagy cserélés útján is birtokába kerülhetett. A mi darabunk vége enyhén ívelt és gömbben végződik. Egy darab fából készült, hossza 124 centiméter. A bot egész felülete karcolással van díszítve. Természeti képek láthatóak rajta: virágmotívumok és állatalakok.

Object of the week

Christmas

Nativity plays were very popular in rural settlements all across the Carpathian Basin. The play is called “Betlehemes”, referring to the birthplace of Jesus. The people who played used to carry around a church made out of paper or wood and they visited every house in the village on Christmas day. The main caracters of the play were the shepherds. On this occasion we chose a shepherd’s crook as the object of the week.

 

2

3

4

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 33 vendég böngészi