kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

December 13 – Luca napja

Luca napja nagyon jelentős volt a magyar néphitben, sok babona kapcsolódott ehhez a naphoz. A néphit kétféle Lucát ismert, a jóságost és a boszorkányost. A hagyomány szerint dologtiltó és különféle jóslásokra alkalmas nap volt. (Magyar Néprajzi Lexikon)

Luca nap alkalmából Kallós Zoltán egyik kedves adatközlőjére, Lőrincz Györgyné Hodorog Lucára emlékezünk (1920-1990). A klézsei csángó asszony, a csángók talán legjelentősebb adatközlője volt, siratóasszony, táncos, énekes, mesélő és gyógyító, aki tudatosan vállalta magyarságát. Miközben élte a klézsei asszonyok mindennapi életét, nevelte gyermekeit, unokáit, aközben a Moldvát járó néprajzgyűjtők lelkes segítőjévé vált. Ha énekelni, táncolni, tilinkázni hívták az erdélyi táncházakba, szívesen ment. Luca néni azon ritka csángó magyarok közé tartozott, aki nem félt a hatalomtól. Amikor a helyi asszonyokat nem akarták enegedni az egyik televíziós Kalálka fesztiválra, nem hagyta annyiban: összehívta az asszonyokat, mintha a mezőre indulnának, aztán bementek Bákóba, s onnan Csíkszeredába buszoztak. Megtorlásként 8 éven át nem engedték ki a faluból. (Bereczki Ibolya: Indulj el egy úton; Csinta Samu: A lélekmentő; Halász Péter: Lőrinc Györgyné Hodoróg Luca halálára http://www.klezse.ro/Hodorog%20Luca.htm)

Hét tárgyának ezen alkalomból egy képet választottunk, melyen Lőrincz Györgyné Hodorog Lucát láthatjuk tilinkózás közben. Erdélyben és Moldvában a tilinkó és névváltozatai (tilinka, tilink, csilinka, pilinka) az ujjnyílás nélküli furulyatípusokra alkalmazott elnevezések voltak.

HH CD KaZo FoP 00225r

Leltári szám: HH_CD_KaZo_FoP_00225r Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

 

Az adventi időszakra való tekintettel egy olyan éneket is megosztunk, melyet Hodorg Luca közösen énekelt Szabó Mártonné Kotyorka Erzsébettel. A „Mikor Máriának az Isten angyala” kezdetű felvétel 1965-ben készült Klézsén. A gyűjtés alkalmával jelen voltak: Kallós Zoltán, Andrásfaly Bertalan, Andrásfaly Pál és Kiss Attila. (Magyar Tudományos Akadémia, Zenetudományi Intézet, Kallós Zoltán gyűjtései)

http://db.zti.hu/kallos/mp3/7174h.mp3

Object of the week

December 13- Day of Saint Lucia

The object of this week is a photograph commemorating Hodorog Luca (1920-1990) from Cleja (Klézse), Bacau county, Moldova, Romania (Luca is the hungarian version of Lucia). She was a csángó woman, an outstanding dancer, singer, story-teller and also a healer. Hodorog Luca was probably one of the most important representative of the hungarian csángó culture of Moldova, Romania. She also features on many collections of Kallós Zoltán from this etnographic region. On this photograph she plays the tilinkó, which is type of overtone flute.

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 116 vendég böngészi