kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

December 5. Nemzetközi Önkéntes Nap

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége kezdeményezésére jött létre ez a világnap 1985-ben. Célja, hogy a közvélemény figyelmét az önkéntesen végzett munka társadalmi és gazdasági jelentőségére felhívja. Ez a nap lehetőség az önkénteseknek és fogadószervezeteiknek, hogy erőfeszítéseiket megismertessék a szélesebb közönséggel. Az ilyen tevékenységek jellemzője, hogy szabad akaratból történik, és anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzik. Az önkéntes munka lehetőséget nyújt egy közös ügy támogatására és az egyének társadalmi szerepvállalására. Emellett értékként jelenik meg a fogadószervezet életében és a közösségépítés eszköze is lehet. Gyűjteményünk működésében is részt vállaltak már önkénteseket, így ma egy olyan üvegkancsót mutatunk meg, ami az ő segítségükkel került be leltárunkba 2016-ban. (http://www.un.org/en/events/volunteerday/)

1

Leltári szám: 2016.26.84 Lelőhely: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Ez a kék színű üvegkancsó méreteit tekintve kicsi. Magassága 12 centiméter, szélessége pedig 10 centiméter. Szinte egész felületét rücskök borítják. A készítőformának köszönhetően jöttek létre ezek a bütykök, rücskök. Veres László szerint az ilyen kancsók a zempléni és az Erdélyben 1842-től működő feketeerdői üveghuták specialitásaiként tarthatók számon. Szája négyzetesre alakított és körben arany színűre festett. (Veres László: Magyar népi üvegek)

Object of the week

5th December International Volunteer Day

International Volunteer Day (IVD) mandated by the UN General Assembly is held each year on December 5th. It is a unique chance for volunteers and organizations to celebrate their efforts, to share their values, and to promote their work among their communities. Today we present an object which came into our possession thanks to one of our volunteers in 2016. This glass jug is a small one, 12 cm high and 10 cm wide. It is called „rücskös” meaning rough surface. (http://www.un.org/en/events/volunteerday/)

 

2

3

4

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 35 vendég böngészi