kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

November 1. Mindenszentek napja

Ez az egyházi ünnep a halottakról való megemlékezés ideje, amelynek hagyománya egészen az első századig visszanyúlik. A naphoz a halottakra való emlékezések szokásai, hiedelmei kapcsolódtak. Mára ezek sokszínűségéből leginkább a sírok megtisztítása, felvirágozása maradt és az eltávozottak lelki üdvéért gyújtott gyertyák. Ezek mellett a halált és a gyászt szimbolizáló fekete szín az, ami meghatározza a nap ruházkodását. Így, Mindenszentek napjához kapcsolódva és megemlékezve az eltávozottakról egy gyászos alkalomhoz is illő női mellényt mutatunk be.

1

Leltári száma: 2009.02.45 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Eheti tárgyunk egy női mellény Kalotaszegről, Mákófalvából. Ahogy a temetőben, úgy a gyászidőszakban is jellemző volt a gyász külső viselkedésben és ruházatban való megnyilvánulása. Kalotaszegen ennek az időszaknak az öltözködésére is igaz a kifinomult variálódás. A halott rokonsági foka és kora is befolyásolta a gyászos öltözködés idejének hosszát, valamint a viselhető színek skáláját. A gyász több fokozatában már nemcsak a fekete, hanem egyéb komor, sötét színek is helyet kaphattak a viselő korát is figyelembe véve. A feketén kívül más színek megjelenését mutatja a mi mellényünk is, melynek alapját piros bársony képezi. Felülete apró fekete és arany színű gyöngyökből kirajzolódó leveles-virágos mintával díszített. Nyílásai és a minta mentén fekete szaténszalag fut. Mellén fűzőskapcsokkal záródik. Bélése házivászonból varrva. (Magyar Néprajz, MNL, Katolikus Lexikon, Vasas-Salamon: Kalotaszegi ünnepek)

Object of the week

November 1st is All Saint’s Eve

This is a traditional day on which the dead are remembered. Therefore the object of the week is a vest in mornful colours. It was worn in Mákofalva (Kalotaszeg region, Cluj county).


2

3

4

5

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 66 vendég böngészi