kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Október 8-14. Feketetói vásár

Ezen a héten zajlik Feketetón, Kolozs megyében a térség egyik legjelentősebb vására, amely általában október második hetére esik. Az egyhetes vásár kínálata igen színes, ahol a régiségektől kezdve az egészen az új ruhaneműig sok minden megtalálható.

Ennek a nagy hagyománnyal rendelkező vásárnak már 1842-ből van írásos említése. A múlt század második felére kialakult a feketetói vásároknak egy rendje. Eszerint évente négy országos vásárt tartottak. Az elsőt vagy téli vásárt Pál fordulása (január 25.) előtti hétfőn, a másodikat vagy tavaszi vásárt Vince napja (április 5.) utáni hétfőn, a harmadikat vagy nyári vásárt az Apostolok oszlása ünnepe (július 15.) utáni hétfőn, a negyediket vagy őszi vásárt Gál apát névünnepét (október 16.) követő hétfőn tartották. (Dankó Imre: A feketetói vásár)

Ehhez kapcsolódva egy férfi övet, egy tüszőt mutatunk be ezen a héten. Sok zsebének köszönhetően a tüszőnek hasznát vették a vásárok alkalmával is.

1

Leltári szám: 2014.06.18 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A tüsző egy olyan övfajta, amelyen pénz tárolására alkalmas zseb volt. Emellett tűzszerszám, bicska és kisebb tárgyak tárolására is alkalmas. Általában ló- vagy marhabőrből varrták. A mi darabunk 10 cm széles. Elöl csatokba fűzhető szíjakkal záródik. Körben felületét szironyozás – festett bőrszalaggal történő fonás – díszíti. Kis tároló zsebének füle körben cakkozott, a cakkokban rézkarikák vannak. A fül alatt láthatjuk a préselésessel készült indás mintát. (MNL)

Object of the week

This week takes place the traditional fair of Negreni (Cluj County), which was first mentioned in 1842. On this fair we can find nearly anything from antiques to newly made modern day objects. Therefore the object of the week is a traditional decorated leather belt, with pockets. These belts were popular among fair visitors, because the pockets were ideal for holding the money.

2

3

4

5

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 70 vendég böngészi