kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Szilvalekvár főzés – fotó

Szeptemberrel beköszöntött az ősz is, és a mezei munkák lejártával kezdetét veszi a szüret. A gyümölcsök leszedése után a különböző formákban való tartósítás és elraktározás a téli időszakra. Ebből az alkalomból egy olyan fotót választottunk, amelyen egy szilvalekvárt főző nénit láthatunk.

A szilva a Kárpát-medencében honos gyümölcs. A magyarországi és erdélyi városok a 16–17. században aszalványként nagy mennyiségben szállították külföldre, ahol „magyar szilva” néven vált ismeretessé. Feltehető, hogy az első vagy az egyik nagy szállító az erdélyi Beszterce városa volt. A jobb termés érdekében szilvaszedéskor megfenyegetik a szilvafát: „ha jövőre nem teremsz többet, kiváglak!” (MNL)

A szilvalekvárt eredetileg cukor nélkül, nagy mennyiségből, egészen besűrítve rézüstben főzik, hozzá főként besztercei és vörösszilvát használnak. Besűrűsödve, megkeményedve az eredetileg 3–5 üstnyi lekvár befér egy üstbe. Egy ilyen főzet 12–24 óra alatt készül el. Óvatosan tüzelnek alatta és gondosan keverik. Az üstöt földbe ásott gödörkatlanba, sárból-vályogból rakott udvari katlanba, újabban gyári fém üstházba állítják. A keveréshez hosszú nyelű, nagy kerek vagy hosszúkás fejű fakanalakat használnak. A kész lekvárt, szilvaízt közönséges cserépfazekakba, bögrékbe, szilkébe töltik, gyakran beteszik kenyérsütés után a kemencébe is, hogy biztosabban megkeményedjék. Lekötni csak por ellen kell. Legfontosabb szerepe a magyar népterület keleti felének táplálkozásában volt, ahol kukoricapéppel is rendszeresen ették. (MNL)

szilvalekvar

Leltári száma: HH_CD_KaZo_FoP_00586r_tv Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A képen egy idős nénit láthatunk, aki a leírásban is említett hosszú nyelű fakanállal kavargatja az üstben rotyogó lekvárt, amely egy vályogból rakott udvari katlanon van elhelyezve. A kép hátán olvasható néhány adat is, amelyből kiderül, hogy az üstben szilvalekvár készül. A kép Feketelakon készült, és Kis Daniné Kis Róza, Karikásné látható rajta, aki 1892-ben született és Kallós Zoltán nagynénje volt.

Object of the week

Autumn is the time of harvesting and preserving various fruits. Therefore, the object of the week is a photograph from our archive which shows an old lady cooking traditional plum jam. The photograph was taken in Feketelak (Lacu, Cluj County) and shows the 1892 born Kis Daniné Kis Róza, Karikásné, the aunt of Zoltán Kallós.

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 51 vendég böngészi