kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Kendő

Augusztus 27. Szent Mónikának, Szent Ágoston édesanyjának emléknapja. Mónikát pogány emberhez adták feleségül. Sokat fáradozott azon, hogy férjét katolikus hitre térítse. Hallgatag türelemmel tűrte férje hűtlenségeit és dühkitöréseit, végül megtérítette férjét, aki halálos ágyán megkeresztelkedett. Úgy él emlékezete, mint aki példás anyai szeretettel nevelte három gyermekét. Mónika a férjes asszonyok és anyák védőszentje.

Ebből az alkalomból a hét tárgya egy moldvai fejkendő, amit azon a vidéken „ruhának” neveznek, és a hagyományos paraszti kultúrában mindig a férjezett nő viseletének elengedhetetlen kiegészítője volt.

A moldvai női viseletben három fejrevaló terjedt el: kerpa, csepesz és fez. Ezek azonban csak a házban maradhattak fedetlenek. Ha a nő elment otthonról, ruhát vagy kendőt borított a fejére. A ruha törölköző nagyságú és -alakú fehér vászonkendő, két szélén piros, vagy vörös csíkokkal. Egyszerűen a kerpára, illetőleg a csepeszre terítik, hogy két vége vállaikat és hátukat takarja. Soha nem kötik meg, csak néhány színesfejű gombostűvel tűzik fejükhöz. (Lükő Gábor: A modvai magyarok hajviselete és fejrevalói)

1

Leltári száma: 2014.02.50 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A hét tárgyának választott moldvai fejkendő (ruha) 173 cm hosszú és Klézséből származik. Téglalap alakú, fehér pamutvászon házi szőttes. Anyagában mintás, barackmagos sávok váltakoznak nagyon vékony szálból, fátyolosan szőtt sávokkal. Két hosszanti végén gyapjú és aranyszállal szőtt minta: zöld, arany, piros, bordó, fekete színekkel. A két végét fonalakból sodrott rojt szegélyezi, aminek a végeire 2-2 apró kék gyöngyszemet fűztek.

Object of the week

August 27 is the day of Saint Monica, the patron saint of the mothers and wives. Therefore, the object of the week is a Moldavian Csángó kerchief from Klézse (Cleja, Bacău County), which was traditionally worn by married women. The kerchief is made of cotton linen, and is decorated whit various colours and tiny blue pearls.

 

2

3

4

5

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 67 vendég böngészi