kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

kallos logo_01

A hét tárgya

Festett láda

Ezen a héten kerül megrendezésre a IX. Kolozsvári Magyar Napok. Ennek keretén belül a Múzeumok Sétányán velünk is találkozhatnak majd. Sok érdekességgel készülünk, például mindenki készíthet magának kis papírból készült festett ládikót, amelyek kifestéséhez majd a kiállításban megtekinthető ládák mintáiról készült képek nyújtanak segítséget. Ebből az alkalomból a hét tárgyaként is egy kis ládát választottunk ki.

A láda viseletek tárolására szolgáló eszköz, amely téglatest alakú, teteje felnyitható. Felépítését tekintve három fajta ládát különböztetünk meg: vályúláda, ácsolt láda és asztalos munkával készült láda, amely fűrészelt, gyalult deszkából készült. A magyar nyelvterületeken eredetileg az asztalos készítésű ládatípussal honosodott meg a láda elnevezés. A királyi udvarban a 13. századból, nemesi otthonokban a 14. század második feléből, parasztházakban a 16. század elejétől mutatható ki. Az eredeti paraszti ládák a 17. századtól maradtak fenn. A láda eredetileg kelengyebútor volt, s ennek megfelelően díszített, főleg festett. Többfelé a kelengyét befogadó nagy láda mellé kis ládika is készült apróságok, ékszerek, fejviseleti darabok tartására.

1

Leltári száma: 2018.04.01 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Az itt látható láda asztalosmunkával készült, méreteit tekintve kisebb, mint az átlagos kelengyés ládák. Festett, téglatest alakú darab, alapszíne sötétkék. A két rövidebb oldalán egy-egy fogantyú található, az elején pedig egy kulcslyuk. Díszítését tekintve, az elülső oldalán két kazettát láthatunk, amely alapszíne piros és rajta pedig kis vázából kiágazó egy-egy virágcsokor, amelynek egy tulipánban teljesedik ki. A kazetták között illetve mindkét kazetta alatt leveles virágos indákat láthatunk. A két oldalon a fogantyút virágkoszorú szegélyezi. A láda tetején is két kazetta látható. Valószínűleg ezek is díszítettek voltak, de a használat során a minta lekopott. A láda belsejében egy 1902-es dátum található, mivel ez nem a láda festésében jelenik meg, nem tekinthető egyértelműen a készítés évének. Mindezek mellett megfigyelhető, hogy a ládában valamikor egy ládafiók volt, amelyet később eltávolítottak.

Object of the week

This week takes place the 9th edition of the Hungarian Cultural Days of Cluj where our Foundation and Collection will be represented as well. Children can play at our tent and make chests out paper. Therefore the object of the week is a decorated wooden chest. The dark blue ground colour has floral ornaments and was made by a carpenter probably around 1902.

 

2

3

4

5

6

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 

Oldalainkat 41 vendég böngészi