kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

Június 13. Szent Antal napja

Páduai Szent Antal a katolikus egyház egyik legkedveltebb szentje, ezért sok templomban láthatjuk az ő legnépszerűbb ábrázolását: egy barna csuhában álló angyali szelídségű szerzetes kisgyermekkel és liliommal a kezében. Páduai Szent Antal a szegények védőszentje, ezért a katolikus templomokban a szobra előtt található a Szent Antal-persely, mely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál. Június a liliomnyílás hónapja, Érmelléken ezen a napon megszentelik a virágokat. A liliom ősi jelkép, magas szárú, illatos, tölcsérvirágú növény, amely a fényt és a reményt hivatott szimbolizálni. Az ókorban a tisztaság, az ártatlanság és a bűn nélkül való élet szimbólumaként a menyasszonyok koszorúit díszítette.

A sokszor liliommal ábrázolt Páduai Szent Antal napja alkalmából a hét tárgyának egy liliomokkal díszített lepedőt választottunk.

1

Leltári száma: 2016.06.46 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A lepedő a kalotaszegi Magyarkiskapusról származik. Kallós Zoltán vásárolta 2016-ban. Fehér háziszőttes pamut lepedő 3 darabból összevarrva, fekete, néhol szürke pamutfonallal keresztszemes öltésekkel hímezve. A darabokat fehér színű házilag készített horgolt csipke köti össze, amelyen virágok láthatóak és a következő felirata: „KÖTÖTE TÁRKÁNYI GYÖRGYNÉ. SZÉPET ÁLMODJÁL RÁCZ P. ERZSI”. A szélein fekete színű, házi horgolt csipke, kézzel hozzávarrva. A szélek mintája megegyező: három virágból álló virágcsokor és indára felfűzött liliomok alkotják. 

Object of the week

June 13 is the day of Saint Anthony of Padua, the patron saint of the poor. In sacral art Anthony is often depicted with the Infant Jesus in his arms and a white lily. Therefore, the object of the week is a sheet decorated with lilies. The sheet is from Magyarkiskapus (Căpușu Mic, Cluj County) and it is made from cotton. The inscription on it says: „Made by Györgyné Tárkányi. Sleep well Erzsi P. Rácz!”

 

2

3

4

5

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 71 vendég böngészi