Kedves Látogatóink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. november 30-án pénteken és december 1-én szombaton a Néprajzi Gyűjtemény zárva tart. Megértésüket köszönjük!

 

kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

Május 6. Anyák napja

Az anyákról, az anyaságról világszerte a XX. század során kezdetek el megemlékezni. Romániában és Magyarországon is május első vasárnapján ünneplik ezt a napot, de az ünnep országonként más-más időpontra eshet, nincs egy egységes egyezmény a dátumot illetően.

Az idei anyák napja kapcsán egy fotót mutatunk be hét tárgyaként.

HH CD KaZo FoP 00257r

HH CD KaZo FoP 00257v

Leltári száma: HH_CD_KaZo_FoP_00257r; HH_CD_KaZo_FoP_00257v Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A képen Bálint Ferencné Katona Erzsit láthatjuk négy gyermekével. A papíralapú fénykép hátulján olvasható – Kallós Zoltán által írt – feliratból tudjuk, hogy egy gyermeke nincs vele a fotón: „1961. Julius Lészped Bálint Ferencné Katona Erzsébet négy gyermekével egy hiányzik a képről. (Péterke)”. A család, mint társadalmi és gazdasági egység működéséből egyaránt kivette a részét az asszony, az anya. A házbeli és házkörüli munkák ellátásában volt fontos szerepe, valamint emellett a gyermekek nevelése tartozott legfontosabb feladatai közé. A kisebb gyermekek nevelése nemtől függetlenül az ő feladata volt. Kiemelt figyelmet fordítottak a lány gyermekek női munkákba és ismeretekbe való bevezetésére is. (Balassa-Ortutay: Magyar néprajz)

Object of the week

On the first Sunday of May it is Mother’s Day therefore as object of the week we present a photograph from our archive which shows a Moldavian Csángó mother with four of her children. In the traditional peasant culture mothers had a very important role in the household work and in the raising and education of the children.

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 29 vendég böngészi