Kedves Látogatóink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. november 30-án pénteken és december 1-én szombaton a Néprajzi Gyűjtemény zárva tart. Megértésüket köszönjük!

 

kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

A hét tárgya sorozatunkat 2015. február 2-án indítottuk útjára. Minden hét kedjén egy olyan tárgyat mutatunk be a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteményből, amely kapcsolódik a hét jeles napjaihoz, szokásaihoz az Alapítvány életéhez kapcsolódó fontosabb alkalmakhoz. A legelső hét tárgya egy dohánytartó bödön volt, azóta sok tárgyat mutattunk már be az érdeklődőknek. E heti tárgyunk pedig a 156. a sorban.

Ehhez a dátumhoz kapcsolódva a héten a 2015.02.02-es leltári számú tárgyat választottuk, amely szász egy női kötény.

1

Egy szamosújvári gyűjtő szász anyaga egyszerre került be gyűjteményünkbe, melynek egyik darabja a leheletfinom anyagú, fehér hímzéssel díszített darab. A közepén a szászok által igencsak kedvelt szőlő motívum rendeződik indába, melyet farkasfogas díszítés és felhajtások kereteznek. Körben pamutcsipkével szegélyezett. A szász kötények jellemzője a viselő nevének és a készítés dátumának feltüntetése is, ami ezen a darabon hiányzik.

Orbán Balázs a Székelyföld leírásában így jellemzi a szász nők vieletét: „Sokkal szebb és festőibb a nők díszöltözéke; ennél a sürűn ránczolt szoknya, a czifrán hímzett, szintén sürűn ránczolt ing, a csipke vagy paszomántos előkötény képezi az alsó öltönyt, mit előnyösen egészitnek ki a gazdag ékszerek: a valóban szép bogláros öv és mellcsillag.”

Object of the week

On February 2, 2015 we started the Object of the week series, where we present each week an object from the Zoltán Kallós Ethnographic Collection, related to major holidays and the everyday life of the Transylvanian peasantry. Related to this jubilee we present the item nr. 2015.02.02. from our collection: a Transylvanian Saxon women’s apron, decorated in traditional manner with grape motifs and lace.

 

2

3

4

5

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 36 vendég böngészi