Kedves Látogatóink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. november 30-án pénteken és december 1-én szombaton a Néprajzi Gyűjtemény zárva tart. Megértésüket köszönjük!

 

kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

A téli, hideg idő beálltával a paraszti viseletbe előkerültek olyan ruhadarabok, amelyeket az év többi részében nem hordtak, vagy kíméltek. Ilyen volt a csizma is, mely értéke miatt generációkon át is öröklődhetett. Tőkés Béla 1938-ban megjelent leírásában olvasható, hogy a magyarpalatkai (Mezőség, Kolozs megye) női viseletnek télen és ünnepnapokon volt része ez a lábbeli. Így, tehát télen vették fel a csizmát, melybe háziszőttes gyapjúkapcát húztak. A fiatalabbak magasszárú fűzős cipőt is viseltek. Természetesen a felsőruházatban is megmutatkozott a hideg ellen való védekezés. Tőkés a szőrével befelé fordított mejjrevalóról, a kizárólag télen, szőrével kifele viselt ujjas kurta bundáról és a szőrével befele fordított ujjas kozsokról tudósít a téli felsőruházatok tekintetében. (Tőkés Béla: Magyarpalatkai viselet. In: Ethnographia XLIX. 1-2. 1938.)

A téli időszakban viselt ruhadarabokhoz kapcsolódva egy csizmát választottunk hét tárgyának Mezőkeszüből, Mezőségről.

01

Leltári száma: 2015.19.02.1-2 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Ez a darab csizmadiamester munkája, Kolozsváron készült. Anyaga növényi cserzésű fekete borjúbőr, hátul varrott, dupla szegezett talpú, formázott bőr sarkú, talpán és sarkán gumi rátéttel. Mindkét páron húzószalag.

Object of the week

With the cold winter weather we present an element of the winter clothing. The object of the week is a women’s boot made in Kolozsvár (Cluj), and it was made from calf-skin, and has rubber sole.

 

02

03

04

05

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 33 vendég böngészi