kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

Karácsony és vízkereszt közötti időszakban, az erdélyi falvakban is a pihenésnek és az ünneplésnek jutott főszerep.

Ehhez az időszakhoz számtalan mágikus tiltás, képzet és gyakorlat fűződött.  Sok helyen nem fogták be az igavonó állatokat ebben az időszakban. Az asszonyok nem moshattak, ruhát nem teríthettek, mivel ellenkező esetben állataik bőrét akasztották volna ki száradni.  (Pozsony Ferenc: Erdélyi népszokások)

Bár mosni nem lehetett, de a mosás egy különlegesen díszített darabjában mégis gyönyörködhetünk.

jo1

Leltári szám: 2015.04.71 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Ez a mángorló, egy kb. 60–70 cm hosszú, 10–15 cm széles, a felső vége felé néha szélesedő vagy hosszú, téglalap alakú fából faragott eszköz, alsó végén rövid nyéllel. Alsó lapjuk rendesen bordázott, felső lapjuk gyakran véséssel, ékrovással, karcolással, spanyolozással díszített. A vászonneműek mosás utáni kisimítására, fényesítésére, mángorlására a paraszt- és pásztorcsaládokon kívül a városi polgárság is használta. A simítandó vásznat nyújtófára tekerték, majd a mángorló bordázott felével görgették, a gombos ingek múlt századi divatba jöttével tértek át a sima aljú mángorlók használatára, melyek nem törik a gombot. Készítésével mesteremberek, bognárok, molnárok és falusi faragók, pásztorok egyformán foglalkoztak. Faragtak megrendelésre, eladásra vagy ajándékul. A legény szeretőjének, a férj feleségének faragott mángorlót; leginkább lakodalmi ajándékként készült, esetleg maga az ifjú férj készítette. (MNL)

Object of the Week

The time between Christmas and Epiphany was the festivity and resting period in the Transylvanian villages. Many magical believes and practices are related to this time of the year. For example there was prohibited to wash the laundry, because it may cause misfortune. Related to this we present a wooden hand mangle, which was used for wring water from wet laundry. Traditionally this tool was carved by craftsmen, but peasants also made it as a gift for girls and women.

 

jo2

jo3

jo4

jo5

jo6

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 47 vendég böngészi