kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

December 12.

Adventi időszakban vagyunk, amely a karácsonyra való előkészület ideje. A katolikus egyház eredetileg minden héten szerdán és pénteken böjtöt, szombaton pedig a hústól való tartózkodást rendelte el. A vallási előkészületet a böjtön kívül a hajnali mise vagy angyali-, aranyos mise, (liturgikus szóval: roráté) jelentette. A szertartáson való részvétel a korai felkeléssel, hideggel, hóval járó áldozat vállalása.

Az adventi időszakhoz számos hiedelem fűződik, Erdély-szerte több településen is úgy tartották, hogy a róráté alatt be kell zárni minden ajtót, ablakot, különösen az ólat, mert ilyenkor a boszorkányok állati alakot öltve, a hajnali harangozás elől házakba és ólakba bújnak, ott kárt okoznak.

Ebben az időszakában szerveződtek és készültek fel a betlehemesek, kántálók, ostyahordók és egyéb karácsonyi játékok előadói. Némely vidéken már advent idején megkezdődött a kántálás és a betlehemezés. (Bálint Sándor: Karácsony, húsvét, pünkösd; Magyar Néprajz VII.; Magyar Néprajzi Lexikon)

Mi is készülünk a karácsonyra, ezért hét tárgyának egy téli képet választottunk. A fotó a hamarosan megjelenő, Kallós Zoltán által Mezőségről gyűjtött karácsonyi kántákat és énekeket tartalmazó, 25. Kallós Archívum CD füzetmellékletében is szerepel.

HH CD KaZo FoP 02709r copy

Leletári száma: HH_CD_KaZo_FoP_02709r Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A képen egy fiatal férfit látunk a juh szőrős bőréből készült hosszú bundában. Fején kucsma, kezében bot. Feltehetően a betlehemes játék szereplői közül valamelyik pásztornak öltözött. A betlehemesek fő jelenete legtöbbször a pásztorjáték, amely azzal kezdődik, hogy az angyal a pásztorokat az újszülött Jézushoz küldi. (Dömötör Tekla: Magyar népszokások)

Object of the week

We are in the advent season, when we get ready for Christmas. This time of the year was interlaced with many traditions and folk beliefs in rural Transylvania. In this period the actors of the nativity scene prepared themselves for their performance. Therefore the object of the week is a photograph that can be seen on the 25th disk of the Kallós Archívum collection. It shows a young man playing a shepherd in fur coat as part of the nativity scene.

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 50 vendég böngészi