kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

December 6. Szent Miklós napja

A piros köpenyes, nagy szakállú, jóságos Mikulás – és az őt kísérő krampusz – a gyermekeket ajándékozó és számon kérő figura a falusi értelmiség közvetítésével jutott el a városi polgárságtól a parasztsághoz. Népszerűsítésében az óvodák és iskolák nagy szerepet játszottak. Az ajándékozás ma ismert formája falvainkban körülbelül a 20. század első felében, a piros ruhás Mikulás alakja pedig jóval később terjedt el.

A téli ünnepek ajándékozó lényeinek viszont igen régi hagyományai vannak, például a német Frau Holle; a francia Père Noël vagy az orosz „fagyapó”, „télapó” stb. A magyar paraszti hagyományban a Miklós-járás és a Miklós-napi alakoskodás terjedt el. (Magyar Néprajz)

Kalotaszegen Miklós-napján fonalvizsgát tartottak. Réső Ensel Sándor Magyarországi népszokások című, 1867-ben kiadott könyvében a következőket jegyezte le: „Miklós napján a leányos házakat az ifjú legények rendre járják, megvizsgálják a darab fonalakat, s azon leányt, ki nov. 1-ső napjától kezdve minden héten egy darab fonalat nem mutathat, hamuval tömött zacskóval megütögetik”

Ehhez a szokáshoz kapcsolódva a hét tárgyának egy kalotaszegi guzsalyt választottunk.

1

Leltári száma: 2015.05.47 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A guzsaly a fonás eszköze, gyakran gazdagon faragott, ritkábban festéssel is díszített rúd. A díszesebb változatokat általában a legény készítette a leánynak szerelmi ajándék gyanánt. A fonni kívánt rostcsomót, szöszt kötik fel rá, amelyből sodorják a fonalat. A díszesebb változatokat általában a legény készítette a leánynak szerelmi ajándék gyanánt.

A mi tárgyunk egy székes guzsaly Kalotaszegről. A kisszék maga is faragással és festéssel díszített. Három, ívesen kifűrészelt, virágmintákkal festett, becsapolt lábon áll. A székről öt darab csüngő lóg alá. A széklap közepétől indul a nyolcszögletes guzsalyrúd mely esztergált csúcsdíszben végződik.

Object of the week

December 6th is the day of Saint Nicholas, the traditional model of Santa Claus. On this day all across Europe children get presents. In the Kalotaszeg region this was traditionally a day when the boys visited the girls to see how much yarn they made from the 1st of November. Therefore the object of the week is a decorated distaff from this region.

 

2

3

4

5

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 30 vendég böngészi