kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

November 30. András napja

Ez a nap Erdélyben a tél kezdetét jelentette, valamint a legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét az adventi időszak, a közénk érkező Krisztusra való várakozás. Emellett Szent András az erdélyi román gazdák és pásztorok kedvelt szentje. Úgy vélték, hogy Szent András a farkasok védőszentje is. Ilyenkor a legveszedelmesebbek a farkasok. Gyimesben és Moldvában magyarok fokhagymával kenték be a kapukat, az istálló ajtaját és ablakát, az ollókat pedig összekötözték, hogy a portát és juhokat is elkerüljék a farkasok ezen a napon. Csügésben (Bákó megye) is összekötötték az ollókat. Úgy hitték, ezáltal a farkasok száját is összekötik, így teszik ártalmatlanná őket. (Pozsony Ferenc: Erdélyi Népszokások)

Ehhez a kapcsolódva egy juhnyíró ollót választottuk a hét tárgyának.

jo1

Leltári száma: 2017.11.51 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Ez az olló adományozás útján került hozzánk 2017 tavaszán a Kolozs megyei Szépkenyerűszentmártonból. Tulajdonosai házaló cigány árusoktól vásárolták. Leginkább juhnyíró ollóként használták, de alkalomadtán vásznat is daraboltak vele. Felépítését tekintve X alakú, kétszárú olló. Fogói piros színű, apró fehér mintás textillel borítottak.

Object of the week 

November 30 is the day of Saint Andrew, and traditionally the beginning of the winter. Saint Andrew is considered to be the patron saint of wolves, and on this day the wolves are especially dangerous, therefore the peasants in some regions took precaution measures to protect their animals. One of these measures was to tie down the scissors. Therefore the object of the week is an old scissor from Sânmărtin (Cluj County), and it was used to clip wool.

 

jo2

jo3

jo4

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 51 vendég böngészi