kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

Erdélyi Táncháztalálkozó szeptember 22-24.

1977-ben, negyven éve indult meg az első táncház Kolozsváron. Az erdélyi városi táncház megindulását követő évben az erdélyi táncházak találkozójára is sor került Székelyudvarhelyen. Több év szünet után a kezdetekre is emlékezve szerveződik az idei Erdélyi Táncháztalálkozó újra Székelyudvarhelyen, melynek fővédnöke Kallós Zoltán. Az eseményhez és az évfordulóhoz kapcsolódva e heti tárgyunk egy táncházban készült fotó. (Bereczki Ibolya: Indulj el egy úton... Kallós Zoltán)

KaZo FoA 13 09r

Leltári száma: KaZo_FoA_13_09r Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Fotónk Kolozsváron, a Monostori úti Művelődési Otthonban készült, valamikor az 1980-as évek elején. A kép előterében háttal láthatjuk tánc közben Kallós Zoltánt is. A kép készítője ismeretlen. A táncház városi környezetben való kibontakozásakor Zoli bácsi is jelen volt, forrásként szolgáló népzenei gyűjtései már akkor sokakhoz eljutottak.

„Volt Kolozsváron egy táncházas mag, akik szétszóródtak Erdélybe, és vitték tovább a muzsikát. Az anyagot nagyjából Kallós Zoli bácsitól kapták a fiatalok, meg az útmutatást is, hogyan gyűjtsenek. Zoli bácsi kazettával, a magnó költségeinek egy része kifizetésével is segített, mi mentünk a saját költségünkön, megvettük a kazettát, elkészítettük a felvételt, nagyon büszkék voltunk rá...” (Papp István Gázsa visszaemlékezése. In: Fekete Réka: Táncbeszéd)

Object of the week

On September 22-24. will be held the Transylvanian Dance House Meeting, which commemorates the 40th anniversary of the Dance House Movement in Transylvania. Therefore, our object of the week is a photo from the archive of Zoltán Kallós. The photo was taken in Kolozsvár (Cluj) and shows one of these folkdance events back in the 1980s. 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 35 vendég böngészi