kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

Szeptember 15. Az iskolakezdés napja

A megszokott 15-ei dátummal ellentétben, ebben az évben a tanév első napja szeptember 11-re esett. Az iskolakezdés alkalmából a hét tárgyának egy palatáblát választottunk.

1

Leltári száma: 2017.11.44 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteménye

A palatábla írásra alkalmas eszköz. Igen finom és könnyen hasítható agyagpalából készült lemez, melyre a palavesszővel írtak. (Révai Nagy Lexikona, XV. kötet)

A pala táblaként való alkalmazásának legkorábbi említése 1783-ból származik. Az agyagpalából nemcsak írótábla és vessző készült, alkalmas volt tetőfedésre, palakőzsindely formájában, illetve utcakövek, asztallapok, padlóburkolatok, padok és egyéb dísztárgyak készítésére is.
Schafarzik Ferenc a magyarországi kőbányászatot tárgyaló nagy, összefoglaló művében 13 agyagpalabányát sorolt fel. A máriavölgyi bányában már a XIX. század közepén készítettek iskolai táblákat és palavesszőket, melyeket Ausztriába, Németországba, Amerikába is exportáltak. Akkor naponta 400-500 darab táblát állítottak elő.
A magyarországi iskolákban egészen az 1940-es évekig használatban voltak, a papír megjelenése azonban fokozatosan kiszorította az alkalmazását. (Hála József: Az agyagpala bányászata és felhasználása Magyarországon)

Ez a darab Szépkenyerűszentmártonból került a gyűjteménybe, Kiss Ildikó adományaként. A keret keményfából készült, a pala egyik oldala piros színnel vonalasra a másik négyzetrácsosra osztott. Egyik vége középen átfúrva, benne cipőfűző madzag. Az adományozó elmondásából tudjuk, hogy ezt a palatáblát Szamosújváron vásárolták valamikor 1944 körül, és a család mindhárom gyerekét kiszolgálta. Nagyon kímélték, vigyáztak rá, s csak utolsó gazdájának kezében tört el. Palavesszővel írtak rá és egy kis rongydarabbal törölték le, háziszőttes kendervászonból készült tarisznyába tették. Hátránya az volt, hogy könnyen letörlődött róla az írás, sokszor megtörtént, hogy mire a gyerekek hazakerültek az iskolából, a táblán nem maradt meg semmi.

Object of the week

September 15. Beginning of the schoolyear

In our country September 15th is the beginning of the school year. Therefore, the object of the week is a school equipment used back in the days, a slate donated by Ildikó Kiss from Szépkenyerűszentmárton (Sânmărtin, Cluj County). The children wrote on it with a slate-pencil and later wiped the writing with a piece of rag.

 

2

3

4

5

 

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 70 vendég böngészi