kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

SZEPTEMBER 1. EGYED NAPJA

E napon kezdték a búza, a rozs vetését, valamint a disznó hízlalását is, ha karácsony táján le akarták vágni.

Ugyanakkor időjárásjóslásra is alkalmas nap volt, úgy tartották, ha ezen a napon esik az eső, akkor az egész ősz esős lesz, ellenkező esetben pedig száraz. Erdélyben az e napi eső a következő hat hét időjárását jelezte. Ehhez kapcsolódó mondókát gyűjtött Barabás László Parajdról:

„Amilyen az Egyed napja,

Olyan az Ősz minden napja.”

Egy találós kérdés is fűződik e jeles naphoz:

„Mikor van a túróscsusza nevenapja? – Egyed napján.”

A szójátékos találós kérdéshez kapcsolódva a hét tárgya egy deberke.

01

Leltári száma: 2017.11.56 Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteménye

A deberke népi elnevezés, Erdély szerte több helyen a túró tárolására alkalmas faedényt hívják így. Más, ismert megnevezései: túrósbödön, bödöny, vanna, puttony, kászu, dézsa, putina, putyina. Általában puhafa dongákból összeállított, esztergályozott, alakja felfelé szűkülő, magas és karcsú, leginkább csonkakúpra hasonlít. Magassága mindig nagyobb, mint átmérője. Fenekén néha apró lyukak vannak, a savó kiszivárgása érdekében. Fedele külön darab. Az edények elkészítése mesterember feladata volt, akinek megnevezése több formában is ismert, úgy mint a kádár, bodnár, pintér. (Magyar Néprajzi Lexikon; Magyar Néprajz II. kötet; Pozsony Ferenc: Erdélyi népszokások)

Ez a darab Szépkenyerűszentmártonból került a gyűjteménybe, Kiss Ildikó adományaként. Az ő elmondásából tudjuk, hogy ez a deberke az anyai örökség része. Tizenegy dongából áll és valamikor három fém abronccsal erősítették meg, az egyik hiányzik. Ildikó néni mesélt a használatáról is: „A juhsajtnak levágták a héját, feldarabolták, és húsdarálón megdarálták. Betették egy tálba, ott kellőképpen, ízlés szerint besózták, jól összedolgozták, és utána aztán gombócokat csináltak, labdákat, s akkor betették, s jól megdöngölték. Jó sűrűn, hogy ne legyen levegős, addig, ameddig megtelt. S aztán rátették a fedőt. Ez légmentesen úgy állott, még jövőbe is jó volt.”

Object of the week

September 1 is the day of Saint Giles a weather prediction day: if the weather is wet on this day, the autumn will be rainy. To this day we’ve chosen a wooden bucket used for cheese making.

 

02

03

04

05

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 85 vendég böngészi