kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

Augusztus 24. – Bertalan napja

A székiek számára ez egy kiemelkedő fontosságú nap, melynek hagyományát máig megőrizték. Ezen a napon gyászos ünnepi viseletbe öltöznek, böjtölnek és templomba mennek. A Bertalan-napi gyászukkal az 1717-es tatárbetörésre emlékeznek, amikor a falu lakóinak jó részét legyilkolták, illetve rabként elhurcolták. Az elhurcoltak közül is csak kevesen tértek haza. A pusztítás után a községben alig maradt száz lélek. (Dr. Szabó Márton: Szék község monográfiája)

A hét tárgyának ezen alkalomból egy széki ünnepi viseletbe, gyászosba öltöztetett lány babát választottunk.

01

Leltári száma: 2016.18.54 Lelőhelye: Kallós Zoltán Gyűjteménye

Csorba János, széki parasztember, Kallós Zoltán egyik adatközlője emlékírásaiba is belefoglalja ezt a napot, a népviselettel kapcsolatban pedig így ír: „A szóbeszéd szerint azért olyan különleges a széki népviselet, hogy emlékeztető legyen. Az emberek ezért választották a kék színű ujjast. Az asszonyok azóta kötnek a fejükre fekete keszkenyőt, mert az akkori megmaradt anyák úgy fogadták: míg élnek, gyászolni fognak.” (Csorba János: Bár emlékezete maradjon meg…)

A baba népviselete hűen követi az eredetit. Az ünnephez, s így Bertalan naphoz is illendő viseletben van: fekete, sűrűn ráncolt, apró virágmintás ruhát és kötényt visel. Fekete mellényben, fején fekete fejkendővel látjuk, az is kézzel hímzett, piros virágos, zöld leveles. Fiatal lányokra jellemzően, befont hajában piros szalag. Ingje és alsószoknyája is elég pontos másolat.

Kallós Zoltán elmondásából tudjuk, hogy ezt a babát 30 évvel ezelőtt egy széki tanártól, Deák Marcitól kapta ajándékba, aki eladásra készített ilyen babákat. Deák Márton Mezőkeszüben született, de később Székre költözött.

Object of the week

August 24 is Saint Bartholomew’s Day which is an important day for the locals in Szék (Sic, Cluj County). On this day they remember the 1717 invasion of the Tartars, when the population was slaughtered and taken away as hostage. Therefore, the object of the week is a doll dressed in traditional women’s mourning costume from Szék.

 

02

03

04

05

06

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 83 vendég böngészi