kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

Június 4. – A nemzeti összetartozás napja

Az első világháború végeztével, 1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában kikényszerített békediktátum értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság elveszítette ezeréves területének mintegy kétharmadát.

A háborúba lépést az utolsó pillanatokig ellenző magyar vezetés és a magyar nép példátlan veszteséget szenvedett el. A következmények az egész országot sokkolták, a magyarság tetszhalott állapotba került.

Az akkori népszámlálási adatok alapján a Trianon előtti Magyarország több mint 18 milliós lakossága 7,6 millió főre esett vissza, és az elcsatolt területekkel együtt mintegy 3,5 millió magyar ajkú került Magyarország határain kívülre.

A nemzeti összetartozás napja megemlékezik a nemzeti tragédiáról, de arra is lehetőséget nyújt, hogy tanúságot tegyen a magyarság összetartozása mellett, és bemutassa a határokon átívelő kulturális gyökerek, a közös nyelv és nemzeti érzés egységét.

Az Országgyűlés 2010. évi XLV. törvénye rendelkezik a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, amelynek államhatárok feletti összetartozása valóság, és a magyarok önazonosságának meghatározó eleme.”

Ehhez a naphoz kapcsolódóan a hét tárgya egy magyar címeres üvegtányér.

jo02

Leltári száma: 2016.13.92; Lelőhelye: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

A dombormintás kék üveg kistányér közepén magyar címert tartó angyalok láthatóak. Körülöttük pedig felirat: „Isten áldd meg a magyart”.

Object of the week

June 4th is the Day of National Unity, which commemorates the signing of the Treaty of Trianon, when the Kingdom of Hungary lost 72% of its territory and 30 % of the ethnic Hungarians entered under foreign authority. Since 2010 it is a national memorial day.

Therefore the object of the week is a blue glass plate decorated with the Hungarian coat of arms, and the beginning words of the national anthem: “Isten, áldd meg a magyart” (“God, bless the Hungarians”).

 

jo03

jo04

jo05

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 71 vendég böngészi