kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

Már csak két hét van hátra a megújult múzeumépület és kiállítás átadásáig. A munkálatok még zajlanak, éppen a szász enteriőr átalakításán dolgozunk. Ezért erre a hétre egy szász menyecskét ábrázoló fotót választottunk hét tárgyának.

HH CD KaZo FoND 061 FoD 14 21-22

Leltári száma: HH_CD_KaZo_FoND_061_FoD_14_21-22 Lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány Múzeuma

A fotó Nagyszeben környékén készült. Kallós Zoltán ajándékba kapta egy szász ismerősétől, Suszter Klaustól. A képen egy ünnepi viseletbe öltözött szász menyecskét látható díszes főkötőben (németül: Schleierhaube). A fátylat a főkötőhöz fátyoltűk (kontytű) segítségével rögzítik. Az fémből készült és drágakövekkel díszített kontytű ötvösmunka, igen értékes kiegészítője a viseletnek. (Magyar Néprajzi Lexikon; Orbán Balázs: A Székelyföld leírása. A falusi szász nép jelleme, szokásai, öltözete, ünnepei.)

Object of the week

We only have two weeks until the reopening of our museum. Currently we are working on the Transylvanian Saxon exhibition. Therefore, the object of the week is a photograph showing a Saxon girl in a bonnet called Schleierhaube. The picture was taken near Nagyszeben (in German: Hermannstadt; in Romanian: Sibiu) by a friend of Zoltán Kallós, Klaus Suszter.

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 112 vendég böngészi