kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

Ezen a héten a román enteriből választottuk egy különleges darabot a hét tárgyának, egy pávatollas kalapot, melyet Kallós Zoltán ajándékba kapott.

jo1

Leltári száma: 2016.22.42.1-2 Lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány Múzeuma

A pávatollas kalap Beszterce-Naszód megyében volt elterjedet. Egyediségét mi sem mutatja jobban, minthogy a régió jelképévé vált.

A díszes kalap a legények ünnepi viseletéhez tartozott. Templomba, ünnepekkor és esküvőkön viselték. A pávatollak félkör alakban, legyezőszerűen helyezkednek el. Két kis fa lemezhez rögzítették a tollak szárait viasz segítségével, majd a tollakat cérna vagy fonal használatával egyházhoz fogták. Anyagi helyzettől függően több sorban is állhattak a madártollak, háromtól-hétig terjedően. Mivel duplán rakták fel a sorokat ezért megkülönböztetünk külső és belső oldalt is. A külső oldalra - az illesztések eltakarását szolgáló -  félkör alakú, gyöngyökkel kirakott részt erősítettek.

A kalap és a dísz elkészítése speciális tudást igényelt, ezért ezeket egy szakember készítette, rendelésre. Mivel aprólékos munkára és rengeteg pávatollra volt szükséges – melyet darabszámra kellett megvásárolni – a viseletdarab vagyontárgynak számított. Egy átlagos, háromsoros pávatollas kalap elkészítéséhez 200-300 tollra volt szükség.

A kalapot úgy hordták, hogy a díszes résznek mindig a viselő szerinti jobb oldalon kellett állnia. A legény miután megházasodott vagy eladta vagy továbbörökítette a kalapot.

(forrás: Patrimoniul muzeal și științele: o altfel de perspectivă, a kiadvány Raluca-Ioana Andrei és Mihaela Murgoci munkája, 60-63 old.)

The object of the week is from the Romanian room of our museum. This is a hat with peacock feathers decoration. This type of hat was part of the traditional costume of the Bistrița-Năsăud region Romanian communities. The young men weared it on the right side.

 

jo2

jo4

jo3

jo5

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 17 vendég böngészi