kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

JANUÁR 17. Remete Szent Antal napja

A középkor századaiban a háziállatok, elsősorban a disznók védőszentjeként tisztelték. Kultusza Magyarországon legfőképpen a középkor századaiban virágzott, majd a reformáció idején hanyatlani kezdett, s később a magyar nyelvterület déli részein újra kibontakozott. (Pozsony Ferenc: Erdélyi népszokások)

Az újjáéledés már Páduai Szent Antal alakjához kapcsolódva jött létre, a Szent Antal tüzének nevezett orbánc és az ehhez hasonló tünetű mérgezés gyógyítójaként.

Remete Szent Antalnak tulajdonított védőszent szerepéhez kapcsolódóan egy állatfigurás keménycserép tányért választottunk ezen a héten a gyűjteményből.

jo1

Leltári száma: 2016.02.04 Lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány Múzeuma

A tányér Wilhelmsburgban (Alsó-Ausztriában) készült. Az itt található gyár alapítása 1795-re tehető. A magyar piacon a 19. század végén és a 20. század elején virágzott termékeinek népszerűsége. Ennek egyik oka, hogy a fejlettebb és központilag is támogatott osztrák ipar olcsóbban termelt, mint a magyarországi gyárak. Népszerűségüket növelte jó minőségük. Ami a mintákat illeti, előszeretettel használtak magyaros színeket és motívumokat. Az első világháború kitörését követően több, a háborút népszerűsítő mintát is festettek, így érve el üzleti sikert. A háború elvesztésével és a Monarchia felbomlásával a gyár termékei kiszorultak a magyar piacról.

Az általunk kiválasztott tányér mintája sablonnal festett. Középen látható az állatfigurákat ábrázoló díszítés. Szélén körben kék virágos, leveles minta fut. Alján kivehető a gyár benyomott pecsétje, amely az Ausztriai Uralkodóház címerét, rajta a császári koronát ábrázolja, alatta ívesen a WILHELMSBURG felirat. (Kiss Gábor Iván: Egy osztrák kőedénygyár az első világháborús osztrák-magyar-német propaganda szolgálatában)

Object of the week

January 17th is the day of Saint Anthony the Great. One of his attributes is a pig, therefore the object of the week is a plate from Wilhelmsburg, Lower Austria, which depicts a pig on a farm.

 

jo2

jo4

jo3

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 50 vendég böngészi