kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

E heti tárgyunk különlegessége, hogy Kallós Zoltán a napokban gyűjtötte Magyarszovátról. Egyik kedves adatközlőjének hagyatékából válogathatott tárgyakat a múzeum részére. Székely Andrásné „Libuc” Sós Erzsébetről van szó, aki 1933-ban született Magyarszováton, és ott is ment férjhez. Kallós Zoltán sokat gyűjtött tőle, úgy jellemezte, hogy „nagyon mulatságos asszony volt” szívesen táncolt, énekelt, csujogatott. Ez alkalommal 15 darab textilt és néhány fényképet sikerült gyűjteni.

A textileket Erzsi néni saját kezűleg készítette és díszítette, számos darab gyapjúból készült, mert sok juhot tartottak, ahogyan ez a vidékre jellemző. A hét tárgyának tehát egy szőrabroszt választottunk.

jo01

Leltári száma: 2017.04.01 Lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány Múzeuma

Mezőség egyes falvaiban szokás volt felöltöztetni az aszalt is, váltakozva raktak egymásra egyre kisebb méretű szőr- és vászonabroszokat, néha ötöt is. Ez a darab gyapjúból készült szőrabrosz többnyüstös, két szélből. Körben zöld színű bogozott gyapjúfonállal díszített.

Kézügyessége mellett Sós Erzsébet énekhangját is megőrizték a korábbi gyűjtések. Ezen az 1987-es Magyarszováton készült felvételen egy lakodalmas rikoltozást hallhatunk tőle:

http://db.zti.hu/kallos/mp3/M5259_08.mp3

Object of the week

This weeks object of the week is a wool tablecloth from Magyarszovát (Suatu, Cluj County). It was made by Székely Andrásné „Libuc” Sós Erzsébet. In this region the tables are decorated with such clothes made out of sheep’s wool.

 

 jo02

jo04

jo03

jo05

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 13 vendég böngészi