kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

DECEMBER 31. SZILVESZTER

Elérkeztünk A hét tárgya sorozatunk századik darabjához. Mivel ez éppen Szilveszterre esik, ezért egy gonoszűző, zajkeltésre alkalmas eszközt választottunk: a kereplőt.

Leltári száma: 2015.04.73 Lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány Múzeuma

A kereplő fából készült idiofon hangszer. Két típusa van, a kalapácsos és a bordás kereplő. A mi darabunk egy bordás kereplő. Ezen a hangkeltés úgy történik, hogy a keretre szerelt ruganyos fanyelv szabad vége fogaskerékszerűen faragott (bordázott) forgó tengelyen csapódik egyik fokról a másikra. Legáltalánosabb formája kifeszített nyeles zászlóhoz hasonlít. (MNL)

jo1

A szilveszteri szokásokban különösen éjfélkor volt fontos szerepe a zajkeltésnek, melyet neveznek kongózásnak, csergetésnek, pergőzésnek, nyájfordításnak is. A szilveszteri szokások ma városon és falun egyaránt a hangos, vidám évbúcsúztatást jelentik. Mikor trombitával, petárdákkal búcsúztatják az óesztendőt, sokan nem is gondolnak arra, hogy milyen ősi gonoszűző, bőségvarázsló mágikus eljárásoknak az emlékei élnek ezekben a szokásokban. A szilveszteri gonoszűző zajcsapás Erdély falvaiban is szokás volt. Magyarlapádon a serdülő fiúk kolompokkal, csengőkkel, ostorokkal, bádogdarabokkal lármáztak az éjféli harangszókor. Kicserélték az utcakapukat, a patakon át pallóként rakták, a lányos házak tetejére szalmaköteget vittek, hogy azzal jelezzék az eladó lányt. A szilveszteri kántálást másnap az újévköszöntés követte. (MN VII.)

A következő Kallós Zoltán által 2000-ben Tatrangon, Brassó megyében gyűjtött újévi köszöntővel kívánunk minden olvasónknak áldott, boldog újévet!

http://db.zti.hu/kallos/mp3/MD062A27.mp3 

Object of the week

December 31 is New Year’s Eve, one of the noisiest holidays of the year, which is celebrated all over the world. Therefore the object of the week is a wooden ratchet, which was used in Transylvanian villages. Whit a New Year’s Eve greeting from Tatrang (Tărlungeni, Braşov County) we wish all our readers a happy New Year!

 

jo2

jo4

jo3

jo5

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 58 vendég böngészi