kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

NOVEMBER 30. ANDRÁS NAPJA

A legjelentősebb házasságjósló, varázsló nap. Többnyire a lányoknak magányosan, titokban kellett ezeket a praktikákat elvégezniük. Próbáltak álomból jósolni. A párna alá férfiruhaneműt rejtettek, és egész nap böjtöltek.

Megkezdődik a disznótorok és a fonás ideje. A fonó olyan közösségi alkalom, mely teret ad a fiataloknak a szórakozásra, kikapcsolódásra és az ismerkedésre. Emiatt erre a hétre egy fából faragott orsókarikát választottunk Kalotaszegről.

jo01

Leltári száma: 2015.05.42 Lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány Múzeuma

A fonásnál használt orsó szárának alsó végére húzott, rendesen fából, ritkábban ólomból készült karikaszerű nehezék, amely részben a sodrás, az orsó pörgetésének megkönnyítésére, részben arra szolgál, hogy az orsószárra felcsavart fonál a szár alsó végéről le ne csússzék. A fonás kezdetén, amikor az orsó még könnyű volt, az idős asszonyok gyakran egy krumpliszeletet tettek az orsóra, hogy nehezebb legyen, jobban pörögjön. Mint maga a szövés-fonás, az orsó és az orsókarika is igen régi eszközök. Korábban általános volt, ma csak Erdélyből ismeretes az ólomból, zsírkőből – gyakran díszesen kifaragott – középen lyukas, korong alakú orsókarika, melyet a fonás kezdetén húztak az orsó végére. Kalotaszegen az orsókarika szerelmi ajándék volt. (NL.)

Object of the week

30th of November, the day of St. Andrew is traditionally a fortune teller day. The young girls could predict their future by doing various practices. It is also the beginning of the „fonó” period. The fonó is the spinning gathering where the youth could meat each other. Therefore the object of the week is a spinning weight from Kalotaszeg.

 

jo02

jo03

jo04

jo03

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 57 vendég böngészi