kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

Válaszúti őszirózsák

            A válaszúti iskola felújított épülete volt idén helyszíne az Őszirózsa nevű országos népdalverseny Kolozs megyei elődöntőjének. Október 13-án, szebbnél szebb viseletbe öltözött gyerekek érkeztek a megye minden sarkából: Kolozsvár, Torda, Aranyosegerbegy, Bánffyhunyad, Dés, Körösfő, Kiskapus és Válaszút képviseltette magát.

            A kis dalos pacsirták két csoportban mutatkoztak be a zsűrinek. Az elemiseket Bak Márta tanítónő, Katona Annamária óvónő és Szép Noémi pontozta, míg a nagyobbakat, az V-VIII. osztályt Sántha Emőke, Szép Bálint és Bíró Júlia.

DSC04719

            Mind a 42 gyerek nagyon szépen énekelt, a hozott 5 illetve 10 népdal közül egyet ők választottak, egyet pedig a zsűri. Sok gyerek már megmérettetett osztályában, iskolájában, mert egy iskolából kategóriánként csak 2 gyereket lehetett benevezni. A négy kategória győztesei képviselik majd Kolozs megyét a Temesváron megrendezendő országos szakaszon. Ők Réti Renáta Blanka (szamosújvári Magyar Tannyelvű Líceum, II. osztály), Pripon Dávid Olivér (kalotaszentkirályi Ady Endre Iskola, IV. osztály), Rácz Henrietta (kolozsvári Református Kollégium IV osztály), Varga Stefánia (kolozsvári Református Kollégium V osztály) és Török Boglárka (kalotaszentkirályi Ady Endre Iskola, VIII. osztály).

            Természetesen mindenki győztes, aki e délután részt vett a vetélkedőn, hiszen az új tehetségek felfedezése mellett a szervező Válaszúti Szakiskola és Kallós Zoltán Alapítvány az iskolák közti együttműködést, az együtténeklés örömének a megtapasztalását is célul tűzte ki. Ezt a verseny lezajlása utáni táncházban is megtapasztalhatták a résztvevők, ahol Varga Orsolya helyi tanítónő és Füleki Renáta óvónő, a dési Rezeda zenekar segítségével táncházat tartott.

            A szervezésben köszönet illeti a válaszúti pedagógusokat illetve a Kallós Zoltán Alapítványt, mely az anyagiakat biztosította: oklevelek, díjak (Kallós gyűjtéseket tartalmazó CD-k, népdalfüzetek),  melyek összértéke 700 lej körüli.

            A népdalverseny is fontos lépés a a népdaloktatás fontosságának tudatosításában, hiszen Kallós Zoltán szavaival élve, „Addig leszünk magyarok, míg magyarul énekelünk és táncolunk.”

DSCN6915

Forras: Szabadsag

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 61 vendég böngészi