kormany tamogatas

Vim LOGO

Mol logo

 

kallos logo_01

A hét tárgya

A hét tárgya

November 19. - Erzsébet napja

A magyar nyelvterület leggyakoribb női nevei közé tartozik az Erzsébet. A név egyik leghíresebb történelmi viselőjének, Árpádházi Szent Erzsébetnek november 19-e a napja. A szent gyakran szerepel a pünkösdi énekekben is. Lehetséges, hogy az összefüggés a pünkösdirózsa és Szent Erzsébet legendájának egyik motívuma, a rózsacsoda következtében alakult ki.

Időjárásjóslás is fűződik ehhez a naphoz: Ha Erzsébet napon havazik, azt mondják: „Erzsébet megrázta a pendelyét.” (Magyar Néprajz VII.)

Az Erzsébet naphoz kapcsolódva eheti tárgyunk egy díszített kalotaszegi lepedő, melyet Mihály Erzsi varrt.

jo01

Leltári száma: 2016.06.46 Lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány Múzeuma

Object of the week

November 19th is the day of Saint Elizabeth of Hungary. Elizabeth is a very popular name among Hungarians, therefore the object of the week is a bed-sheet from Kalotaszeg. The sheet contains the name of the maker: Mihály Erzsi (Erzsi is a nickname for Erzsébet, the Hungarian form of Elizabeth).

Bővebben...

 

A hét tárgya

A hét tárgya

MÁJUS 21. Szent Konstantin napja

„Az erdélyi pásztorok hagyományosan Szent Konstantin napján terelték fel a nyájakat a havasi legelőkre. Amikor felértek a hegyekben lévő pásztorszálláshoz, ott először kitakarították a téli hónapok alatt üresen álló esztenát, majd nagy gonddal meggyújtották az első tüzet. A juhászok szerte a Kárpátokban nagy hangsúlyt fektettek az ilyenkor gerjesztett első tűzre. Hiedelmeik szerint annak óvó, védő és termékenyítő hatása kiterjedt majd az egész pásztorévadra.” Pozsony Ferenc: Erdélyi népszokások

jo01

Ennek a napnak alkalmából a hét tárgya egy Mezőségről származó pásztortarisznya. Marhabőrből készült, réz és ón rátétekkel díszített. A táska része 32 cm mély és 43 cm széles.

jo03

Leltári száma: 2016.05.02 Lelőhelye: Kallós Zoltán Alapítvány Múzeuma

A tarisznya egy-két pánttal vállon vagy háton hordozható kisebb-nagyobb méretű zsák, táska, amelynek számos – vászonból, bőrből, gyapjú szőttesből készített – formai változata ismeretes. Különböző tarisznyák használata megfigyelhető a legtöbb európai népnél, a tárgy mélyen gyökerezik az európai műveltségben. Kifejezésre jut ez a tény a népmesékben, ahol gyakran említik a hős tarisznyáját.

jo04

 

Object of the week

The object of the week is a shepherd’s leather bag, because on the 21st May is the day of Saint Constantine, the traditional day of the Transylvanian shepherds when they arrived at their summer shelters in the mountains. This is from Mezőség region, and it is decorated with copper and tin buttons.

jo05

jo06

 

VÁLASZÚTI HÍRMONDÓ

a válaszúti diákok újsága 

final

        

         FŐ TÁMOGATÓINK

 

1227653 

images

 

communitas fuggoleges

 

Soros

 

77

 

dension

 

kormany

 

nefmi

 

Kim

 

ministerul cultelor

 

sigla-consiliul-judetean-cluj

 

nemzeti alapitvany

 

balassi

 

 

 

PARTNEREINK

 

irinyi

 

dorog

 

 

TEKA

 

Face-time Tv

 

160x280px

 


HONLAPCSALÁD


untitled-crops

 

Oldalainkat 20 vendég böngészi